Binnenkort

Opera in de media: week 7

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 7 (9 – 15 februari 2013) onder meer aandacht voor werk van Verdi en Donizetti met én zonder Ambrogio Maestri en opera in het kader van Valentijnsdag.

Charlotte Margiono.

Margiono op de radio
Sopraan Charlotte Margiono nam in 2010 afscheid van het operapodium, al kondigde ze inmiddels aan dat er in 2014 van een terugkeer sprake zal zijn. Als solozangeres is ze nog volop actief en staat ze op 16 februari in de serie Grote Zangers in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. De zangeres, die haar stem zelf eens typeerde als ‘vollyrisch’, is te gast in Podium op Zaterdag op Radio 4, bij presentator Mark Brouwers.
Radio 4: zaterdag 9 februari om 18.00 u.

Elisir op de radio zonder Maestri
In oktober was de Metropolitan Opera-productie van Donizetti’s L’elisir d’amore al in de bioscopen te zien. Wat de één als een wat schamele plattelandstheaterenscenering beschouwde, vond de ander een ‘handsome en insightful new staging’ (The New York Times) of simpelweg ‘delightful’ (The Huffington Post). Bijna niemand vond de hoed van Netrebko mooi, maar vocaal was vrijwel iedereen tevreden.

In de New Yorkse matinee van 9 februari wordt de rol van wonderdokter Dulcamara niet, zoals in oktober, gezongen door Ambrogio Maestri, maar door een zeer acceptabele invalkracht: Erwin Schrott. De andere heren: Matthew Polenzani, Mariusz Kwiecien en Maurizio Benini. Die laatste dirigeert.
BBC Radio 3: zaterdag 9 februari om 19.00 u.

Ambrosio Maestri.

Falstaff uit Milaan met Maestri
De reden van de afwezigheid van Ambrogio Maestri in de Met in New York is te vinden in Milaan. Daar zingt hij, afgewisseld door onder andere Bryn Terfel, een serie voorstellingen van Falstaff van Verdi, in een regie van Robert Carsen. Bij de première op 15 januari 2013 in de Scala zong Maestri de titelrol. Fabio Capitanucci was Ford, Carmen Giannattasio zong de rol van Alice Ford en Irina Lungu was Nannetta. De NTR zendt de opname van de premièreavond uit op de dag dat het precies 120 jaar geleden is dat de opera in diezelfde Scala in première ging.
Radio 4: zaterdag 9 februari om 19.00 u.

Iolanta van regisseur Peter Sellars
De opera Iolanta werd afgelopen november concertante uitgevoerd in het Concertgebouw tijdens een zeldzaam bezoek van Anna Netrebko aan Nederland. Wie met de klanken van die uitvoering nog in het hoofd wil zien hoe de eenakter er in een regie van Peter Sellars uitziet, kan op Mezzo terecht. Daar wordt het werk uitgezonden, samen met Perséphone van Igor Stravinsky.

Teodor Currentzis dirigeerde orkest en solisten in het Teatro Real van Madrid. Die solisten waren onder andere Ekaterina Scherbachenko (Iolanta), Alexej Markov (Robert), Pavel Cernoch (Vaudémont) en in Perséphone onder andere Dominique Blanc (Perséphone) en Paul Groves (Eumolpe). De opname dateert van januari 2012.
Mezzo: dinsdag 12 februari om 17.00 u.

Robert Holl (foto: Benjamin Ealovega).

Tristan und Isolde op Valentijn
Nog een hele klus om te bedenken wat de ultieme liefdesopera is, want de kunstvorm staat bol van liefdeslust en, jawel, liefdesleed. BravaNL koos op Valentijnsdag voor Tristan und Isolde, waarin de liefde weliswaar mooi is, maar ook nogal wat tijd neemt.

Robert Holl, op zaterdag 9 februari met een liederenprogramma in Den Haag te horen, zingt zijn glansrol van König Marke in een versie van de Wagner-opera uit 2009, onder regie van Christhoph Marthaler. Dirigent Peter Schneider leidde in Bayreuth het festivalorkest en solisten als Robert Dean Smith (Tristan), Iréne Theorin (Isolde), Michelle Breedt (Brangäne) en Arnold Bezuyen (schaapherder).
BravaNL: donderdag 14 februari om 19.30 u.

Valentijn in het Concertgebouw
Ook het Concertgebouw viert Valentijn en Radio 4 is erbij. Voor dat liefdesfeest werden vocale solisten als Sally Matthews en Edgaras Montvidas uitgenodigd. Ze zingen bij het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Paolo Carignani stukken uit onder meer La Traviata van Verdi en Il barbiere di Siviglia van Rossini en bij Donizetti’s L’elisir d’amore vloeit een traan.
Radio 4: donderdag 14 februari om 20.00 u.

Weektip

Roberto Alagna (foto: Claude Gassian).

Serie operaverhalen op Arte
In de serie die zondag start op Arte is het motto: vier operasterren, vier wereldberoemde podia, vier operaklassiekers. Renée Fleming, Roberto Alagna, Béatrice Uria Monzon en Elina Garanca spreken over hun muziek en hun kunst. In elke aflevering vertelt de hoofdpersoon over zijn of haar optreden in een actuele enscenering van een beroemde opera. Roberto Alagna opent de reeks met een aflevering waarin zijn rol in Madama Butterfly bij de Bayerische Staatsoper in München als Pinkerton centraal staat. Ook dirigent Stefano Ranzani en intendant Nikolaus Bachler komen aan het woord.
Arte: zondag 10 februari om 18.00 u.

Vorig artikel

Nieuw bij Holland Opera: De Toverpiano

Volgend artikel

Robert Holl zingt Schumanns Liederkreis

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.