BinnenkortHeadline

Opera in de media: week 13

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 13 (23 – 29 maart 2013) onder meer aandacht voor Olivia Vermeulen, die de week opent en sluit, en voor de radio-uitzending van L’amour des trois oranges.

Scène uit L'amour des trois oranges (foto: Hans van den Bogaard).

De trois oranges in Opera Live
Op 21 maart vond in Amsterdam de laatste uitvoering plaats van L’amour des trois oranges door De Nederlandse Opera. Eén van de voorstellingen nam de NTR op voor uitzending in Opera Live. Componist Sergej Prokofjev schreef muziek en libretto voor deze opera die in Amsterdam werd geregisseerd door Laurent Pelly.

In de cast Franse solisten, zoals Philippe Rouillon in de rol van Le Roi de Trèfle en Martial Defontaine als Le Prince, maar ook Nederlands talent, zoals bij de heren Quirijn de Lang als Pantalon en bij de dames Florieke Beelen, Olivia Vermeulen en Julia Westendorp. De jonge dirigent Tomás Netopil stond voor her Residentie Orkest.
Radio 4: zaterdag 23 maart om 19.00 u.

Olga Peretyatko (foto: Uwe Arens).

Olga in het Concertgebouw
Een jaar na de serie voorstellingen van Il turco in Italia bij De Nederlandse Opera, inclusief een innemend optreden op de Open Dag in Het Muziektheater, is Olga Peretyatko even terug in Nederland. De voorspellingen bij de fans vorig jaar kwamen uit: inmiddels is de zangeres met de flexibele sopraan geboekt voor een rol in de Metropolitan Opera. In april 2014 zal ze haar debuut maken tussen de grote jongens (Lawrence Brownlee, Mariusz Kwiecien) in I Puritani van Bellini.

Maar op zaterdag is ze in het Concertgebouw, in de NTR ZaterdagMatinee. Begeleid door de Radio Kamer Filharmonie onder Alessandro De Marchi zingt ze La scala di seta van Rossini. De andere vocalisten zijn Daniele Zanfardino, Laura Cherici, Bogdan Mihai, Pietro Spagnoli en Luca Tittoto.
Radio 4: zaterdag 23 maart om 13.30 u.

Leontyne Price.

Price en Domingo zingen Verdi
Doorgaans zijn de opera-uitzendingen op de zaterdagavond van BBC 3 rechtstreeks, maar een live-optreden van Leontyne Price, inmiddels halverwege de tachtig, dat lijkt niet waarschijnlijk. De Britse radio duikt in het archief van de Metropolitan Opera, in het jaar 1977. Toen werd La Forza del Destino opgevoerd met Price en Plácido Domingo in de hoofdrollen. Rosalind Elias, Cornell MacNeil en Renato Capecchi waren enkele van de andere solisten, die werden begeleid door het orkest van de Met, onder leiding van een nog jonge en vitale James Levine.
BBC Radio 3: zaterdag 23 maart om 18.00 u.

Johannes Passion authentiek
Uit de stroom passiemuziek van Bach deze weken kiezen we twee uivoeringen voor deze mediarubriek. Op Canvas op de zondagmiddag kunt u kijken naar de Johannes Passion van Bach door La Petite Bande onder leiding van Sigiswald Kuijken. Het werk dat Bach tussen 1724 en 1739 voltooide werd in de barokke Carolus Borromeuskerk in Antwerpen vastgelegd in 1996. Bekende namen zongen de verschillende partijen, zoals Christoph Prégardien, Andreas Scholl, Werner Van Mechelen en Huub Claessens.
Canvas: zondag 24 maart om 12.00 u.

Christina Landshamer (foto: Marco Borggreve).

Matthäus Passion bij de bron
De andere bekende passie van Bach is die naar het evangelie van Matteüs. De uitvoering uit Leipzig die Arte uitzendt op de late zondagavond wordt gezongen door het Thomanerchor uit Leipzig. Dat vierde zijn jubileum in 2012. De kans dat er nog jongenssopranen van de eerste generatie meezongen, is niet groot, aangezien het om het 800-jarig jubileum van de Thomaner ging. Naast de knapen zingen onder andere Christina Landshamer, Stefan Kahle en Klaus Mertens de vocale partijen. Het Gewandhausorchester Leipzig werd geleid door Georg Christoph Biller
Arte: zondag 24 maart om 23.30 u.

De Katja van Opera Zuid
Opera Zuid eindigde met Kát’a Kabanová van Janáček op een gedeelde eerste plaats in de Place de l’Opera Top Tien van 2011. De indrukwekkende voorstelling, in een regie van Harry Kupfer en muzikaal geleid door Stefan Veselka, werd met veel succes opgevoerd in Nederland, en afgelopen najaar ook in Brno.

Op BravaNL is de opera te zien, met in de hoofdrollen Johanni van Oostrum, Miranda van Kralingen, Michael Baba en Karin Strobos. Het Limburgs Symfonie Orkest en het Zuidelijk Theaterkoor werkten ook mee aan deze uitvoering.
BravaNL: zondag 24 maart om 20.30 u.

Palmzondag in het Concertgebouw
Een traditie nog uit de tijd van de draadomroep is de uitzending op Palmzondag vanuit het Concertgebouw. Ooit bulderden daar in de week voor Pasen de koren van Willem Mengelberg in Bachs passiemuziek, maar tegenwoordig worden ook andere werken, passend bij Pasen, uitgezonden. Dit jaar koos de Avro voor Golgotha, het passie-oratorium van Frank Martin, dat hij schreef in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Stéphane Denève en het Groot Omroepkoor voeren het werk uit, met als solisten Susan Gritton, Kate Aldrich, Yann Beuron, Laurent Naouri en Vincent La Texier.
Radio 4: zondag 24 maart om 14.00 u.

Olivia Vermeulen.

Pasen met Honegger
Paasmuziek die niet in Leizpig werd gecomponeerd klinkt tijdens de Vrijdag van Vredenburg op Radio 4. Het oratorium Judith van Arthur Honegger wordt uitgevoerd in combinatie met zijn Cantique de Pâques en Haydns symfonie nr. 49, ‘La Passione’. Op het podium staan de Radio Kamer Filharmonie en het Groot Omroepkoor, onder leiding van respectievelijk Michael Schønwandt en Gijs Leenaars. Solisten: Paula Murrihy, Olivia Vermeulen, Marie-Eve Munger en Liesbeth List (in een spreekrol).
Radio 4: vrijdag 29 maart om 20.15 u.

Weektip

Debbie does Minnie
De Amerikaanse sopraan Deborah Voigt stond kort geleden voor de rol van Minnie in La Fanciulla del West in Luik. Ze kon de recensent van Place de l’Opera niet geheel overtuigen. Haar laatste optreden in de serie werd afgezegd door stemproblemen, die haar ook enkele weken laten nog parten speelden in Florida. “Dear Orlando fans… So very sorry! Unfortunately we aren’t machines”, luidde haar bericht op Twitter na het afgezegde optreden daar.

Eén van de uitvoeringen in Luik is vastgelegd en wordt door Arte Live Web gestreamd. U kunt daar ook eerdere producties uit het seizoen van de Opera Royale de Wallonie terugvinden.
Opera Royal de Walllonie

Vorig artikel

Abbado: Audi kandidaat voor Scala-post

Volgend artikel

Operaster Risë Stevens overleden

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.