Binnenkort

Opera in de media: week 35

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 35 (24 – 30 augustus 2013) onder meer aandacht voor Joseph Calleja aan de Amsterdamse grachten en de Operalia-finale in Verona.

Video

Antonio Pappano (foto: Musacchio Ianniello / EMI Classics).
Antonio Pappano (foto: Musacchio Ianniello / EMI Classics).

Groots bezet Prinsengrachtconcert
Het Prinsengrachtconcert is de apotheose van het Grachtenfestival. Vermoedelijk stond het podium nog nooit zo vol als dit jaar, want het complete Koninklijk Concertgebouworkest werkt mee aan deze editie. Voor het orkest staat de vermaarde Antonio Pappano en de solist komt uit Malta: Joseph Calleja, die zijn carrière in Nederland begon in Maria Stuarda bij de Nationale Reisopera. In het interview dat Place de l’Opera eerder dit jaar met Joseph Calleja had, vertelde de zanger goede herinneringen te hebben aan zijn eerste grote productie buiten Malta.

Radio 4 is er vanaf 19.00 uur bij en zendt ook het voorprogramma uit met de zangers van Opera per Tutti. Nederland 2 en ook Cultura24 (dat wereldwijd online te ontvangen is) zenden het concert uit.
Nederland 2: zaterdag 24 augustus om 21.20 u.

Studio32 op het water
Op de echt allerlaatste dag van het Grachtenfestival wordt Podium van de NTR rechtstreeks uitgezonden vanaf een ponton in de Prinsengracht. Dieuwertje Blok presenteert het programma met onder anderen de jonge zangers van Henny Diemers Studio32, die opera-aria’s ten gehore brengen.
Nederland 2: zondag 25 augustus om 13.00 u.

Joyce DiDonato is één van de voormalig winnaars van Operalia (foto: Marty Umans).
Joyce DiDonato is één van de voormalig winnaars van Operalia (foto: Marty Umans).

Finale Operalia
De jaarlijkse Operalia-competitie van Plácido Domingo wordt dit jaar gehouden in Verona. Aan het eind van deze competitieweek wordt bekend wie gewonnen hebben. Die winnaars zijn dan in het goede gezelschap van bijvoorbeeld Joyce DiDonato en Erwin Schrott, die beiden in 1998 wonnen, of Arturo Chácon-Cruz, die in 2005 één van de laureaten was. Maestro Domingo zal zelf het orkest dirigeren bij de finale.
Medici.tv: zondag 25 augustus om 20.00 u.

Audio

Antony in de Rundfunk
Dirigent Antony Hermus zit midden in de voorbereiding van de opera Tristan und Isolde, die hij met het Noord Nederlands Orkest opvoert bij de Nationale Reisopera. Over die productie is binnenkort meer te lezen en te horen op Place de l’Opera. Vanavond komt de dirigent aan het woord in het programma Variationen bij WDR 3. Want ook in Duitsland is de Nederlander een ‘prominente Zeitgenossen’ uit de wereld van kunst en cultuur.
WDR 3: zaterdag 24 augustus om 16.05 u.

Katarina Dalayman.
Katarina Dalayman.

Parsifal bij de Proms
Sopraan Katarina Dalayman zong de rol van Kundry enkele jaren geleden in de Parsifal die Jaap van Zweden dirigeerde in het Concertgebouw. Ze was begin dit jaar ook te horen in de Metropolitan Opera in New York in die rol. In de Proms-uitvoering van Parsifal zingt ze vanavond naast tenor Lars Cleveman (titelrol), Sir John Tomlinson (Gurnemanz) en Iain Paterson (Amfortas). Tom Fox zingt Klingsor en Reinhard Hagen is Titurel. Sir Mark Elder dirigeert het Hallé Orchestra.
BBC Radio 3: zondag 25 augustus om 17.30 u.

Billy Budd in Londen
De cast van de opera Billy Budd van Benjamin Britten komt vanuit Glyndeboure naar Londen voor een concertante uitvoering van de opera tijdens de Proms. Jacques Imbrailo zingt de titelrol, Andrew Davis dirigeert het Glyndebourne-orkest en -koor.
BBC Radio 3: dinsdag 27 augustus om 20.00 u.

Weektip

Het Koor
Voor wie de komende dagen van plan is de Uitmarkt in Amsterdam te bezoeken, of voor wie dat alleen via de media kan doen, brengt Nederland 2 de jaarlijkse feestelijke opening in beeld in een live-uitzending vanaf het Museumplein. De leden van het koor van De Nederlandse Opera zullen al wekenlang onrustig geslapen hebben, want ze staan op hetzelfde podium als hiphopartiest Kraantje Pappie. Presentator is Jörgen Rayman.
Nederland 2: vrijdag 30 augustus om 21.10 u.

Vorig artikel

Sarphati creëert vermakelijke Bear

Volgend artikel

Nederlanders sieren nieuwe opera The Tsar

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

3Reacties

 1. Gertjan Gubbi
  24 augustus 2013 at 07:56

  ik was gisteravond bij de repetities voor het Prinsengrachtconcert, live op zaterdag via allerlei media. Voor diegenen die van plan zijn er zelf naar toe te gaan: het heeft geen zin! De podia voor de genodigden (op een tribune voor de brug, vanaf de brug alleen zicht op de achterkant van de tribune) en het orkest (ook daar vanaf de brug erachter alleen zicht op de achterkant van het podium) laten heel weinig ruimte om vanaf de straat er iets van te zien. Er is plaats voor een paar bootjes tussen de tribune en het podium, maar meer dan tien kunnen er denk ik ook niet liggen. Door de massaliteit is het puur voor de TV-registratie, en daar zal het prachtig te volgen zijn. Tenor Joseph Calléja is goed bij stem ( althans zo was het vrijdag) en het Orkest met Antonio Pappano er voor is geweldig. Het wordt een feest! (nu maar hopen at de buien inderdaad alleen in het zuiden blijven, sorry Zeeland!)

 2. Gilbert den Broeder
  26 augustus 2013 at 10:54

  In de Billy Budd uitvoering vanuit de Proms in Londen, te volgen op BBC 3, zingt de nederlandse tenor Peter Gijsbertsen de rol van de Novice!

 3. Gilbert den Broeder
  26 augustus 2013 at 10:55

  In de Billy Budd uitvoering vanuit de Proms in Londen, dinsdag 27 augustus te volgen op BBC 3, zingt de nederlandse tenor Peter Gijsbertsen de rol van de Novice!