Home » Binnenkort, Nieuws

IVC organiseert Wagner Academie

Den Bosch/Amsterdam12 september 2013 1 reactie

door

Het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) organiseert van 22 tot en met 28 september een Wagner Academie in Den Bosch (zes dagen) en Amsterdam (één dag). Wagner-grootheden als Nadine Secunde, Siegfried Jerusalem en Ed Spanjaard geven 24 jonge zangers een intensieve training. Daarnaast zijn er vele lezingen.

Richard Wagner (1813-1883).

Richard Wagner (1813-1883).

Het IVC heeft de Wagner Academie opgezet in samenwerking met de Stichting Pierre Boulez, het Wagnergenootschap Nederland, de Gustav Mahler Stichting, het Conservatorium van Amsterdam en Theater aan de Parade in Den Bosch. Aanleiding is uiteraard de 200e verjaardag van Richard Wagner.

Doel van de Wagner-week is om 24 jonge talenten kennis te laten maken met de muziek van Wagner – zijn opera’s en zijn liederen. Daarvoor zijn een aantal masters van naam aangetrokken: sopraan Nadine Secunde, mezzosopraan Dunja Vejzovic, tenor Siegfried Jerusalem, bariton Wolfgang Brendel, dirigent Ed Spanjaard, coach/dirigent Klaus Sallmann en coach Peter Lockwood.

De zangers krijgen ’s morgens en ’s middags besloten lessen, waarna er iedere dag vanaf 14.30 uur lezingen en openbare masterclasses zijn. In de lezingen/korte inleidingen komen onderwerpen als Leidmotieven, ideologie, Wagners taal en Wagner-stemmen naar voren.

De Wagner Academie vindt voornamelijk plaats in het Theater aan de Parade in Den Bosch. Daar wordt de academie ook geopend op zondag 22 september met een vertoning van de documentaire The Making Of The Ring (over de Ring-productie van Chéreau en Boulez in Bayreuth), een lezing van dr. Catherine Steinegger over diezelfde productie en optredens van diverse deelnemende zangers.

Op woensdag 25 september is er één Wagner Academie-dag in de Bernard Haitinkzaal van het Conservatorium van Amsterdam. Daar wordt ’s morgens een masterclass gegeven en vindt ’s middags een paneldiscussie plaats over diverse onderwerpen. Ook wordt dan de nieuwe cd Der Ring des Nibelungen van Edwin Rutten gepresenteerd. Rutten vertelt op die cd in twee uur tijd het verhaal van de Ring, speciaal voor kinderen.

Op zaterdag 28 september is er – weer terug in Den Bosch – een slotconcert met alle deelnemers van de Wagner Academie, begeleid door Peter Lockwood en Klaus Sallmann op de piano.

Alle activiteiten tijdens de Wagner Academie zijn in het Engels. Zie voor meer informatie de website van het Internationaal Vocalisten Concours.

1 reactie »

  • yvonne sulsters zei:

    Graag wil ik zaterdag voor mijn kleinkinderen de cd van edwin rutten kopen voordat de voorstelling begint.
    Vanaf hoe laat is de signeersessie (13.00 uur?)of kan ik deze bestellen ? vr.gr
    yvonne sulsters

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.