Home » Binnenkort

Opera in de media: week 42

11 oktober 2013 4 reacties

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 40 (12 – 18 oktober 2013) onder meer aandacht voor twee Tristans en twee opera’s van Rameau.

Video

Britten in Szeged
Het operafestival in het Hongaarse Szeged voert A csavar fordul egyet uit, of Le Tour d’Ecrou, beter bekend als The turn of the screw. Het orkest van de Istanbul Staatsopera onder leiding van Leonhard Garms begeleidt solisten als Stéphanie Varnerin en Sebastien Obrecht. De opvoering is live te volgen via een webcast.
ArteLiveWeb: zaterdag 12 oktober om 19.10 u.

Deborah Voigt (foto: Dario Acosta).

Deborah Voigt (foto: Dario Acosta).

Dubbele Tristan
De Jack van Gelder-truc gaat niet werken, ook al is de opera Tristan und Isolde vanavond zowel op tv als radio te volgen. Wie de tv aanzet met het geluid van de radio – zoals voetballiefhebbers dat wel doen – ziet Deborah Voigt als Isolde, maar hoort Claudia Iten. De radio zendt de productie van de Nationale Reisopera uit, op tv is een opname te zien vanuit de Metropolitan Opera in New York. In 2008 stond James Levine daar voor het orkest en zong Robert Dean Smith de rol van Tristan. De bas Matti Salminen speelde König Marke en Michelle DeYoung was Brangäne.
Mezzo: zaterdag 12 oktober om 20.30 u.

Entführung van DNO
Een nachtelijke uitzending van BravaNL biedt Mozarts Die Entführung aus dem Serail. Het is een uitvoering uit februari 2008 van De Nederlandse Opera, onder regie van Johan Simons, onlangs een veelbesproken Zomergast in het programma van de VPRO. Het Nederlands Kamerorkest stond onder leiding van Constantinos Carydis, op het podium zongen onder anderen Laura Aikin, Edgaras Montvidas en Kurt Rydl.
BravaNL: zaterdag 12 oktober om 0.00 u.

Finale Neue Stimmen
De finale van de Neue Stimmen Competition levert uiteindelijk de winnaar op van de 1.400 zangers en zangeressen die zich aangemeld hadden. Van hen deden 41 mee aan de eindronde. Medici.tv zendt de finale uit, evenals Sonostream.tv.
Medici.tv en Sonostream.tv: zondag 13 oktober om 19.00 u.

Sweeney Todd op film
Het is nog nooit gebeurd, maar nu is er een reden: een programma van SBS 6 dat deze rubriek haalt. Niet voor opera weliswaar, maar vanwege musical. In het najaar van 2014 staat bij de Nationale Reisopera een serie voorstellingen gepland van Stephen Sondheims Sweeney Todd. Wie zich tijdig wil voorbereiden, kan naar de filmversie kijken van Tim Burton uit 2007, gebaseerd op de Broadway-musical, met Johnny Depp en Helena Bonham Carter.
SBS 6: zondag 13 oktober om 23.55 u.

Sarah Connolly in Parijs
Binnenkort komt de Britse mezzosopraan Sarah Connolly uitgebreid aan het woord op Place de l’Opera. Vorig jaar zong ze de rol van Phèdre in de opera Hippolyte et Aricie van Rameau. Het Concert d’Astrée stond onder leiding van Emmanuelle Haïm, Ivan Alexandre deed de regie in deze productie van de Opéra Garnier in Parijs van juni 2012. Andere solisten waren onder anderen Salomé Haller, Topi Lehtipuu en Stéphane Degout.
Mezzo: dinsdag 15 oktober om 16.15 u.

Anders J. Dahlin.

Anders J. Dahlin (foto: Zoroastre1 / Wikipedia).

Castor en Pollux
Anders J. Dahlin reist deze maand door Nederland met de cast van Così fan tutte en het Orkest van de Achttiende Eeuw. Hij was vijf jaar geleden al te gast in Amsterdam. Toen, in 2008, werd Castor et Pollux van Rameau opgevoerd door De Nederlandse Opera. Pierre Audi regisseerde deze opera, Christophe Rousset leidde het orkest Les Talens Lyriques en het koor van De Nederlandse Opera. In de hoofdrollen hoort u naast Dahlin zangers als Anna Maria Panzarella, Véronique Gens, Henk Neven en Judith van Wanroij.
BravaNL: vrijdag 18 oktober om 21.30 u.

Audio

Vocaal in de Matinee
Een sterk vocaal accent ligt weer in de programmering van het NTR ZaterdagMatinee-concert van deze week. Werken van Daan Manneke, Rihm en het requiem van Duruflé worden uitgevoerd door het Groot Omroepkoor onder leiding van Gijs Leenaars en met als solisten Olivia Vermeulen en Falko Hönisch.
Radio 4: zaterdag 12 oktober om 13.00 u.

Tristan van de Reisopera
De tournee van de Nationale Reisopera met Tristan und Isolde gaat nog door tot 31 oktober, maar Radio 4 zendt in Opera Live al een opname uit van de uitvoering op 28 september in Enschede. Er was in de recensies veel lof voor Claudia Iten als Isolde en zeker ook voor Antony Hermus en het Noord Nederlands Orkest. Hermus staat voor het eerst, maar niet voor het laatst voor het orkest uit Groningen, zo bleek uit een tweet van artistiek leider Marcel Mandos afgelopen week. Hermus legt veel uit over de voorbereiding met het orkest in de podcast van Place de l’Opera.
Radio 4: zaterdag 12 oktober om 19.00 u.

Anja Harteros (foto: Marco Borggreve).

Anja Harteros (foto: Marco Borggreve).

Il Trovatore in München
Een opera van Verdi om de viering van zijn tweehonderdste geboortedag af te ronden. U heeft drie uur om het bodempje uit de fles Lambrusco, Spumante of Amaretto te drinken. Onderwijl zingen Anja Harteros als Leonora en Jonas Kaufmann als Manrico bij het orkest van de Bayerische Staatsoper onder leiding van Paolo Carignani.
BBC Radio 3: zaterdag 12 oktober om 20.30 u.

Weektip

Over de mogelijkheden van Spotify heeft u al eens kunnen lezen op Place de l’Opera. Binnen Spotify, dat gratis met en betaald zonder reclame te beluisteren is, worden apps gebruikt. Met de Ulysses’ Classical app heeft u toegang tot liederen die werden gezongen in Wigmore Hall in Londen. Niet zomaar liederen, maar 1249 stuks, zo’n 83 uur in totaal. De vrijwel complete collectie van de Wigmore Hall Live serie staat online en is te beluisteren. Het aanbod bestaat uit namen als Christopher Maltman, Angelika Kirschschlager en Simon Keenlyside.
www.spotify.com

door

4 reacties »

  • Hein van Eekert zei:

    De ‘Tristan und Isolde’ van de Reisopera begint niet om 19.00 uur, maar al iets eerder. Vanaf 18.00 uur is Antony Hermus te horen in het programma Podium en rond 18.40-18.45 zal hij zelf op onnavolgbare wijze de eerste akte inleiden, waarna de uitzending van de opera aanvangt. In de eerste pauze is Hermus nogmaals te horen. In de tweede pauze is er rond 9.20-9.25 (niet helemaal zeker van de tijd) even aandacht voor het Hart&Ziel-moment van de presentator, waarbij er een fragment uit een opname uit 1981 van Rimski’s De Gouden Haan wordt gedraaid met sopraan Marianne Blok en de bassen Don Garrard en Hubert Waber. Daarna is er natuurlijk de slotakte.

  • Gertjan Gubbi zei:

    En voor de finale “Neue Stimmen”, waar na de halve finale nog 19 deelnemers overbleven voor de finale, op Medici.tv en sonostream.tv had u zaterdagavond 12 oktober moeten afstemmen op deze online-kanalen om die finale te kunnen zien. De vermelding dat deze finale zondagavond 13 oktober te zien is klopt dus niet.

  • Francois zei:

    De website van Medici.tv vermeldt onder het kopje ‘next live webcast’ zondag 13 oktober om 19.00 u.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.