Binnenkort

Opera in de media: week 52

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 52 (21 – 27 december 2013) onder meer aandacht voor de laatste Ring dit jaar op de radio en kerstmuziek op alle zenders.

Video

Sir Simon Rattle (foto: Monika Rittershaus / EMI Classics).
Sir Simon Rattle (foto: Monika Rittershaus / EMI Classics).

Nieuwjaar met Cecilia en Simon
Op de laatste dag van het vorige jaar gaven de Berliner Philharmoniker een ‘Silvesterkonzert’ in Berlijn. Voor het orkest stond Simon Rattle, soliste was mezzosopraan Cecilia Bartoli. Ze brachten muziek van onder anderen Dvorák, Rameau en Saint-Saëns.
Mezzo: zaterdag 21 december om 20.30 u.

Limburgse Cendrillon
BravaNL bracht de laatste week sprookjes voor het hele gezin in de vorm van ballet en opera. De serie opera’s eindigt op zaterdag 21 december met Cendrillon door Opera Zuid. Het koor van het Conservatorium Maastricht en het Limburgs Symfonie Orkest stonden onder leiding van Ivan Anguélov, in de hoofdrollen zongen onder anderen Francis van Broekhuizen, Helen Lepalaan, Machteld Vennevertloo en Marcel van Dieren.
BravaNL: zaterdag 21 december om 22.50 u.

Marina Rebeka en John Osborn in Guillaume Tell (foto: Ruth Walz).
Marina Rebeka en John Osborn in Guillaume Tell (foto: Ruth Walz).

Willem Tell bij DNO
Pierre Audi, net benoemd tot Honorary Fellow muziektheater aan de Universiteit van Amsterdam, werkte voor de ‘grand opéra’ Guillaume Tell van Rossini samen met het duo George Tsypin (decor) en Jean Kalman (licht). Bij de uitvoering in januari 2013 schreef de recensent van Place de l’Opera: “Tenor John Osborn heeft goud in de mond.” De opname van begin dit jaar is op tv te zien in de serie decemberopera’s van de NTR. In de hoofdrollen zongen naast John Osborn Nicola Alaimo, Marina Rebeka en Helena Rasker.
Nederland 2: zondag 22 december om 13.00 u.

Het verhaal van Haenchen
De Hemel boven Dresden is de titel van een documentaire over dirigent Hartmut Haenchen. Hij woont sinds 1986 in Nederland en had hier onder meer de muzikale leiding van Der Ring des Nibelungen bij De Nederlandse Opera. Hij beleefde als tweejarige het bombardement op Dresden en leefde jarenlang onder de druk van de Stasi, de geheime dienst van de DDR. De documentaire toont hoe Haenchen dertig jaar later zijn dossiers kan inzien en zo te weten komt hoe de Stasi hem zeer actief volgde.
Nederland 2: zondag 22 december om 18.45 u.

Thomas Oliemans (foto: Marco Borggreve).
Thomas Oliemans (foto: Marco Borggreve).

Berlioz met Thomas Oliemans
De radio zendt L’Enfance du Christ van Berlioz, dat wordt uitgevoerd in de Vrijdag van Vredenburg, live uit op 20 december. De digitale zender Cultura24 heeft de tv-uitzending in het schema staan op dinsdag 24 december. Uitvoerenden zijn het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor onder leiding van James Gaffigan en Gijs Leenaars, met als solisten onder anderen Blandine Staskiew, Thomas Oliemans en Jean Teitgen.
Cultura24: dinsdag 24 december om 21.26 u.

Geen (kerst)dag zonder Bach
Kerstmuziek van honderden jaren oud klinkt op de middag van eerste kerstdag op de tweede Vlaamse tv-zender. Canvas zendt de uitvoering van de Cantates 1-3 uit het Weihnachtsoratorium van Bach door het Collegium Vocale Gent uit. Philippe Herreweghe dirigeert zijn koor en de solisten: sopraan Dorothee Mields, alt Damien Guillon, tenor Thomas Hobbs en de bas Peter Kooij.
Canvas: woensdag 25 december om 13.50 u.

Kerst in het Koninklijk Concertgebouw
Het is een traditie van vele jaren, de kerstmatinee van het Koninklijk Concertgebouworkest. Dit jaar is er geen solist, maar alleen orkestrale muziek van Wagner, wiens Siegfried-Idyll en het Vorspiel uit Tannhäuser worden gespeeld, en van Richard Strauss. Van hem klinkt Also sprach Zarathustra. Het Concertgebouworkest staat onder leiding van Andris Nelsons.
Nederland 2: woensdag 25 december om 15.00 u.

Royalty-treffen met kerst
De regerend vorstin van de internationale opera, Anna Netrebko, gaat op audiëntie bij de Duitse schlagerkoningin Helene Fischer. Die heeft net een succesvol album, Farbenspiel, uitgebracht. Haar nieuwe single heet ‘Atemlos durch die Nacht’, maar dat lijkt ons voor Netrebko geen goed advies. Ook de operasterren van Il Divo komen langs.
ZDF: woensdag 25 december om 20.15 u.

Anne Sofie von Otter (foto: Mats Bäcker).
Anne Sofie von Otter (foto: Mats Bäcker).

De trein naar Versailles
Zelfs schrijver Victor Hugo gaf gehoor aan de uitnodiging voor het concert dat in 1839 in de Opéra Royal de Versailles werd gegeven. Bij de invitatie zat een treinkaartje voor de net-geopende verbinding Parijs-Versailles en het concert was ter viering van die ingebruikneming georganiseerd. Marc Minkowski en zijn Musiciens du Louvre reconstrueerden het concert, met muziek van Berlioz, zoals de liederencyclus Nuits d’été op poezie van Théophile Gautier, nu gezongen door Anne Sofie von Otter. Daarna volgde Harold en Italie, ook van Berlioz.
Arte: woensdag 25 december om 0.55 u.

Vooruitblik op Lohengrin
Pas in het komende voorjaar worden de programma’s van de Nederlandse operahuizen voor het seizoen 2014/2015 bekendgemaakt. In de glazen bol van Place de l’Opera zit in elk geval een productie van Lohengrin, met sopraan Juliane Banse in de rol van Elsa. Voor de voorpret is er de uitvoering door Jonas Kaufmann in de titelrol en Anja Harteros als Elsa. Het Bayerisches Staatsorchester en het koor van de Bayerische Staatsoper stonden in 2009 onder leiding van Kent Nagano. De Brit Richard Jones deed de regie.
Mezzo: donderdag 26 december om 16.45 u.

Zwarte countertenor
Het bijzondere verhaal van de Congolese countertenor Serge Kakudji is tot een documentaire gemaakt die op het recente IDFA in Amsterdam werd vertoond. Canvas zendt de film op tweede kerstdag uit.
Canvas: donderdag 26 december om 23.35 u.

Rosenkavalier met Strobos
Wie wel zin heeft in de muziek en de zang van Der Rosenkavalier van Strauss, maar niet de reis naar Antwerpen wil maken, heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de kans de productie door Opera Zuid te zien. Ed Spanjaard dirigeerde enkele jaren geleden het Limburgs Symfonie Orkest, bij de solisten was, naast de grote ontdekking Karin Strobos als Octavian, Johanni van Oostrum te zien als de Marschallin. Kim Savelsbergh zong de rol van Sophie, Mark Omvlee (binnenkort weer in Owen Wingrave) is met Fiona Kimm het duo Valzacchi en Annina.
BravaNL: donderdag 26 december om 0.06 u.

Audio

Het jubileum van Marco Bakker
Zanger Marco Bakker, die vorig jaar op Place de l’Opera aan het woord kwam vanwege zijn rol in Manon van Massenet bij Opera Zuid, staat centraal in een special van De barbier van Hilversum, het programma van Ernst Daniël Smid. De aanleiding is het 50-jarig jubileum van de bariton.
Radio 4: zaterdag 21 december om 11.00 u.

Iestyn Davies (foto: Marco Borggreve).
Iestyn Davies (foto: Marco Borggreve).

Midzomernacht rond kerst
Dit jaar bracht de Metropolitan Opera in New York voor het eerst sinds 10 jaar Benjamin Brittens A Midsummer Night’s Dream op het podium. Een recensent noemde de voorstelling ‘crisp, lithe and vivid’ en dat was naast dirigent James Conlon te danken aan vocalisten als Iestyn Davies, Kathleen Kim, Joseph Kaiser en Matthew Rose. In Opera on 3 hoort u een opname die eerder dit jaar gemaakt werd in de Metropolitan Opera.
BBC Radio 3: zaterdag 21 december om 19.00 u.

Staartje Wagner
In de laatste week van het Wagner-jaar 2013 wordt door de BBC nog even uitgepakt met een complete Ring-cyclus op de radio. Het zijn de opnamen van afgelopen zomer, gemaakt tijdens de BBC Proms, met Daniel Barenboim als dirigent. Er is een speciale Wagner-verzamelpagina op de website van de BBC met links naar programma’s en informatie.

Der Ring des Nibelungen werd in 2013 voor het eerst door de Proms geproduceerd, met de Staatskapelle Berlin, dirigent Daniel Barenboim en als solisten onder anderen Nina Stemme, Waltraud Meier en Iain Paterson. De vier delen zijn te beluisteren tussen maandag en vrijdag op BBC Radio 3.
BBC Radio 3: maandag 23 – vrijdag 27 december, steeds om 20.00 u.

Weektip

Interviews door Sean Rafferty
Afgelopen zomer waren er helaas geen interviews door Norman Lebrecht op de BBC-radio, maar rond de kerst gaat programmamaker Sean Rafferty op bezoek bij een aantal klassieke musici. De gesprekken van dik een uur zijn de komende weken te horen om 17.30 uur op BBC Radio 3. Namen uit de operawereld zijn onder anderen Danielle de Niese (24 december), Sir John Eliot Gardiner (25 december) en Sir Thomas Allen (30 december)
BBC radio 3: vanaf maandag 23 december elke werkdag om 17.30 u.

Vorig artikel

Stem nu: Opera van het jaar 2013

Volgend artikel

Stem nu: Schaunard Award 2013

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.