BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 14

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 14 (29 maart – 4 april 2014) onder meer aandacht voor een rechtstreekse uitzending van Aida uit Luik en een Londense Frosch op de radio.

Video

Mozart in Baden-Baden
Die Zauberflöte van Mozart klonk op 1 april vorig jaar in Baden-Baden. De Berliner Philharmoniker speelde onder leiding van Simon Rattle, Robert Carsen deed de regie en op het podium stonden bekende vocalisten. Ana Durlovski was de Königin der Nacht, Dimitry Ivashenko zong Sarastro, Kate Royal was Pamina en de eerste, tweede en derde dame waren respectievelijk Annick Massis, Magdalena Kozena en Nathalie Stutzmann. José van Dam was de Sprecher.
Mezzo: zaterdag 29 maart om 20.30 u.

Barbara Hannigan (foto: Rafael Brand).
Barbara Hannigan (foto: Rafael Brand).

Fearless soprano Hannigan
Op zondagmiddag zendt de NTR in Podium een portret uit van de “fearless soprano” en dirigente Barbara Hannigan. Het programma belooft een beeld te geven van “een Canadees podiumdier”. Componisten schrijven graag voor haar, zoals George Benjamin, die de rol van Agnès in de opera Written on Skin speciaal voor haar componeerde. Naast zingen is ook dirigeren deel van haar kunstenaarschap.

Sandra Parry en Petra Gerrese maakten een portret van Barbara Hannigan, dat gevolgd wordt door de tv-registratie van het nieuwe werk Let me Tell You, dat de Deense componist Hans Abrahamsen speciaal voor Hannigan componeerde. Het werd op 1 maart uitgevoerd in de NTR ZaterdagMatinee door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Yannick Nézet-Séguin.
Nederland 2: zondag 30 maart om 14.00 u.

Ton Koopman op De Bank
Vanaf 18.00 uur zit Ton Koopman op De Bank bij BravaNL. Hij zal fragmenten laten zien uit documentaires en concerten van onder anderen Frans Brüggen en zijn Orkest van de Achttiende Eeuw, Jordi Savall en countertenor Alfred Deller. Verder zit er veel Bach in het programma, dat de hele avond duurt.
BravaNL: zondag 30 maart om 18.00 u.

Danielle de Niese (foto: Decca / Chris Dunlop).
Danielle de Niese (foto: Decca / Chris Dunlop).

Orfeo in Lincoln Center
Mezzo zendt Glucks Orfeo ed Euridice uit, in een opname uit 2009 van de Metropolitan Opera in New York, met James Levine voor het orkest en op het podium Stephanie Blythe als Orfeo en Danielle de Niese als Euridice.
Mezzo: dinsdag 1 april om 17.00 u.

Audio

Een goede morgen met Thomas
Thomas Oliemans voltooide onlangs een serie optredens in Alceste bij het operahuis van Madrid en was afgelopen week in Amsterdam te horen met Ernste Gesänge van Eisler bij Amsterdam Sinfonietta. De zanger die volgens zijn motto op Twitter ook ’s ochtends zingt, heeft deze zaterdagochtend alleen een spreekrol als gast van Aukelien van Hoytema in Een goedemorgen met. Hij draait zijn eigen platenkeuze.
Radio 4: zaterdag 29 maart om 10.00 u.

Scène uit Die Frau ohne Schatten (foto: Clive Barda / Royal Opera House).
Scène uit Die Frau ohne Schatten (foto: Clive Barda / Royal Opera House).

Frau ohne Schatten in Londen
De recensent van Place de l’Opera, die Die Frau ohne Schatten onlangs bezocht in Covent Garden, had Elena Pankratova in de rol van Baraks vrouw als favoriet: “In haar ROH-debuut zingt ze Baraks Vrouw met veel overgave en dramatiek. Haar grote volume combineert ze met een soepel en aangenaam stemgeluid, geen moment schril of onbeheerst.” De BBC-radio zendt een opname uit van deze productie, met in de hoofdrollen verder onder anderen Michaela Schuster, Johan Botha en Emily Magee. Het orkest van het Royal Opera House werd gedirigeerd door Semyon Bychkov.
BBC Radio 3: zaterdag 29 maart om 18.45 u.

Maltman in de Kleine Zaal
Het Avondconcert zendt het recital uit dat bariton Christopher Maltman op 4 maart gaf in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. De bariton zong liederen van Beethoven, Schubert en Wolf, begeleid door Graham Johnson op piano.
Radio 4: woensdag 2 april om 20.00 u.

Weektip

Aida live online
De Luikse Opéra Royal de Wallonie laat geregeld de wereld meekijken bij zijn voorstellingen. De nieuwe productie van Aida van Verdi, gemaakt voor de opera van Bordeaux en nu in Luik te zien, wordt op woensdag 2 april gestreamd. Regisseur is Ivo Guerra en Paolo Arrivabeni dirigeert het orkest van het Luikse operahuis. Er is een dubbele cast, maar volgens de agenda van de Opéra Royal kunt u op het podium Kristin Lewis als Aida verwachten. Massimiliano Pisapia is aan de beurt voor Radamès en de rol van Amneris wordt gezongen door Nino Surguladze.
Website Luikse opera en Culturebox: woensdag 2 april om 20 u.

Vorig artikel

Operadagen Rotterdam presenteert 9e editie

Volgend artikel

Theater de Speeldoos brengt Met-opera's

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.