Binnenkort

Opera in de media: week 1

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 1 (27 december 2014 – 2 januari 2015) onder meer aandacht voor de rechtstreekse uitzending van La bohème vanuit Amsterdam en aardig wat operette op tv rond de jaarwisseling.

Video

Sneeuwwit uit Amersfoort
Holland Opera brengt deze weken de voorstelling Suikertantes. Die is nog niet op tv te zien, maar dat geldt wel voor Sneeuwwit, waarin schrijfster Imme Dros samenwerkte met componist Fons Merkies. De voorstelling is gebaseerd op muziek van de Italiaanse barokcomponist Michel Mascitti. In de hoofdrollen ziet u Lilian Farahani, Madieke Marjon, Sinan Vural en Niek Idelenburg.
Brava nl klassiek: zaterdag 27 december om 17.30 u.

Véronique Gens (foto: Aelxandre Weinberger / Virgin Classics).
Véronique Gens (foto: Aelxandre Weinberger / Virgin Classics).

Tito op Canvas
Canvas spreekt van een “bejubelde Muntproductie” en zendt La clemenza di Tito van Mozart zondag uit in Puur Muziek. Mozarts laatste opera werd in oktober 2013 geregisseerd voor de Munt door Ivo van Hove. Het symfonieorkest en het koor van het Brusselse operahuis werden gedirigeerd door Ludovic Morlot, in de cast stonden namen als Kurt Streit in de rol van Titus Vespasianus, Véronique Gens als Vitellia en Anna Bonitatibus als Sesto.
Canvas: zondag 28 december om 11.35 u.

La bohème aan de Amstel
Een live-uitzending vanuit Nationale Opera & Ballet, dat gebeurt niet meer dan eenmaal per jaar, althans niet voor televisie. De opera La bohème van Puccini, door Benedict Andrews geregisseerd en muzikaal geleid door Renato Palumbo, werd over het algemeen door publiek en critici gewaardeerd, ook door zijn precaire balans tussen klassiek en modern. Hij is rechtstreeks mee te beleven op NPO 2.

In de hoofdrollen ziet u Grazia Doronzio als Mimi en Joyce El Khoury in de rol van Musetta. Bariton Thomas Oliemans, die precies een jaar geleden de Prix d’Amis 2012-2013 van de Vrienden van De Nationale Opera kreeg uitgereikt, zingt de rol van Schaunard. Hij kreeg de onderscheiding vorig jaar voor zijn Papageno in Die Zauberflöte. Die productie wordt vanaf 4 maart 2015 hernomen in Amsterdam.
NPO 2: zondag 28 december om 12.50 u.

Christian Thielemann voor de Sächsischen Staatskapelle Dresden (foto: Matthias Creutziger).
Christian Thielemann voor de Sächsischen Staatskapelle Dresden (foto: Matthias Creutziger).

Operette op de Duitse tv
In het jaar 2014 leek de aandacht voor operette wat toe te nemen. Is er sprake van een heuse revival, met onder meer Die Fledermaus van Opera Zuid en tenor Jonas Kaufmann die met een operettealbum kwam? Operette op de Duitse tv aan het eind van december, dan is het pas echt. ZDF brengt op zondag een uitvoering van Die Csárdásfürstin. De operette ging honderd jaar geleden, in november 1915, in Wenen in première en wordt door ZDF uitgezonden met een sterrenbezetting: Anna Netrebko, Juan Diego Flórez en Christina Landshamer zingen in de hoofdrollen, Christian Thielemann staat voor het orkest.
ZDF: zondag 28 december om 22.00 u.

Hampson in Amsterdam
Eén van de operasterren die in het boek Libretto aan het woord kwamen is bariton Thomas Hampson. Het interview werd gemaakt in Essen, maar eerder dit jaar was Hampson te horen in het Amsterdamse Concertgebouw. Zijn optreden daar, begeleid door de strijkers van Amsterdam Sinfonietta, is op NPO Cultura te zien op donderdag, als de storm van de Top 2000 daar weer is uitgewoed.
NPO Cultura: donderdag 1 januari om 18.50 u.

De nieuwe cd van Marco Bakker (coverbeeld: Sander Vos).
De nieuwe cd van Marco Bakker (coverbeeld: Sander Vos).

De weg terug van Marco Bakker
Bariton Marco Bakker kwam onlangs uitgebreid aan het woord op Place de l’Opera vanwege zijn nieuwe cd met werk van Schumann en Mahler. Het ontstaan van die plaat is één van de gevolgen van de documentaire over de zanger die zijn stiefdochter Denise Janzée maakte. Marco, de weg terug geeft een beeld van het leven van Bakker en hoe dat verandert naar aanleiding van dramatische gebeurtenissen in 1997.
NPO 2: donderdag 1 januari om 21.10 u.

Hamburgse operette
Voor de Hamburger Staatsoper maakte het duo André Barbe en Renaud Doucet een moderne versie van Offenbachs ‘opéra bouffe’ La Belle Hélène. Het verhaal is gesitueerd op een cruiseschip in de jaren ’60 van de vorige eeuw. In de hoofdrollen hoort u Jun-Sang Han, Peter Galliard en Jennifer Larmore.
Arte: vrijdag 2 januari om 23.10 u.

Audio

Een goedemorgen met Alferink
Eén van de memorabele gebeurtenissen in het operajaar 2014 was het overlijden van sopraan Cristina Deutekom, op 7 augustus. Impresario Pieter Alferink kijkt terug op haar werk en leven in het programma Een goede morgen met, waarin hij de hoofdgast is.
Radio 4: zaterdag 27 december om 10.00 u.

Cleopatra op de zaterdagavond
Franse opera staat op het programma van het wekelijkse Opera Live van Radio 4. De muziek van Massenet komt uit Parijs, waar zijn opera Cléopatre in november jongsteden werd uitgevoerd in het Théatre des Champs-Elysées. In de hoofdrollen hoort u Sophie Koch en Ludovic Tézier. Michel Plasson stond voor het orkest. In de pauze belooft presentator Hein van Eekert muziek van Saint-Saëns. Diens Les Barbares werd onlangs opnieuw opgenomen.
Radio 4: zaterdag 27 december om 20.00 u.

Nina Stemme (foto: Tanja Niemann).
Nina Stemme (foto: Tanja Niemann).

Tristan in Londen
Opera van het jaar 2013 werd Tristan und Isolde, in een productie door de Nederlandse Reisopera. Welke opera de titel dit jaar krijgt, kunt u medebepalen door te stemmen op Place de l’Opera. Als reminder een recente productie door het Royal Opera House in Londen. De BBC-radio zendt de opname uit met Nina Stemme als Isolde en tenor Stephen Gould als Tristan. Antonio Pappano leidt het koor en orkest van het Royal Opera House, in de andere rollen hoort u onder anderen John Tomlinson als koning Marke en Sarah Connolly als Brangäne.
BBC Radio 3: maandag 29 december om 18.45 u.

Weektip

Rutten op De Bank
Edwin Rutten is naar eigen zeggen “jazz-zanger, met een winkeltje in woord en gebaar”. Een hele zondagavond is hij te vinden op De Bank van brava nl klassiek om zijn muziekkeuze te laten horen en zien. Er staat veel vocale muziek op zijn menu, met onder meer aandacht voor de opera Naima van Theo Loevendie, Der Rosenkavalier in een uitvoering door Opera Zuid en een deel uit Die Walküre van Richard Wagner. Hier is de trailer:

Brava nl klassiek: zondag 28 december om 20.00 u.

Vorig artikel

Eindejaarspolls nog tot 30 december open

Volgend artikel

Ambrogio Maestri wint Prix d'Amis 2014

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.