Home » Achtergrond, Binnenkort, Buitenland

Bayreuther Festspiele start kaartverkoop

Bayreuth22 januari 2016 4 reacties

door

Op zondag 31 januari gaat de online verkoop voor de komende editie van de Bayreuther Festspiele van start. Een buitenkans voor Wagner-fans.

Het Festspielhaus in Bayreuth.

Het Festspielhaus in Bayreuth.

Tot voor een paar jaar was het erg moeilijk om aan kaarten te komen voor de Bayreuther Festspiele. Er waren wel de nodige sluipwegen, maar de meeste liefhebbers moesten elk jaar een nieuwe poging doen, in afwachting van het seizoen dat men eindelijk eens aan de beurt kwam. Dat kon lang duren, oplopend tot wel tien jaar.

Inmiddels is daar verandering in gekomen. De helft van de beschikbare kaarten wordt tegenwoordig online verkocht, net als bij andere operahuizen en festivals. Dus geen wachtlijst, maar gewoon op tijd erbij zijn.

Op zondag 31 januari is het zo ver. Vanaf 14.00 uur kan er besteld worden via de website van de Festspiele. De ervaring van de afgelopen jaren heeft geleerd dat de kaarten nog dezelfde dag zijn uitverkocht, maar dat daarna de nodige bestellingen worden geannuleerd. Het loont dus de moeite om ook na 31 januari regelmatig na te gaan of er iets te halen valt.

Op het programma staan dit jaar Der Ring des Nibelungen in de regie van Frank Castorf, Tristan und Isolde geregisseerd door Katharina Wagner, Der fliegende Holländer in de regie van Jan Philipp Gloger en een nieuwe productie van Parsifal, geregisseerd door Erik-Uwe Laufenberg.

De muzikale leiding van de Ring is in handen van Marek Janowski, die na drie seizoenen het stokje overneemt van Kirill Petrenko. In de cast zijn in vergelijking met 2015 de nodige veranderingen aangebracht. Zo wordt Wotan vertolkt door drie verschillende zangers.

Tristan staat onder leiding van Christian Thielemann, de muzikaal directeur van de Festspiele. De rol van Isolde wordt door Petra Lang overgenomen van Evelyn Herlitzius, die in 2015 op het laatste moment inviel voor Anja Kampe. Stephen Gould is weer van de partij als Tristan.

Der fliegende Holländer wordt gedirigeerd door Axel Kober. Het is voorlopig de laatste keer dat deze voorstelling wordt geprogrammeerd. Naar alle waarschijnlijkheid komt hij in 2018 nog eenmaal terug om in een Ringloos jaar het tableau aan te vullen.

De nieuwe Parsifal staat onder de leiding van Andris Nelsons. Klaus Florian Vogt ruilt na zes seizoenen de rol van Lohengrin in voor die van Parsifal en Georg Zeppenfeld zal (naast Marke in Tristan) te horen zijn als Gurnemanz.

Afgaande op mededelingen die door Katharina Wagner en diverse zangers in interviews zijn gedaan, kunnen we de komende jaren het volgende verwachten in Bayreuth:

2017: Ring, Tristan, Parsifal, Meistersinger.
2018: Tristan, Parsifal, Meistersinger, Lohengrin, Holländer.
2019: Tristan, Parsifal, Meistersinger, Lohengrin, Tannhäuser.
2020: Ring (nieuw), Meistersinger, Lohengrin, Tannhäuser.

De Festpiele 2016 begint op maandag 25 juli en wordt afgesloten op zondag 28 augustus. Zie voor meer informatie de website van de Bayreuther Festspiele.

4 reacties »

 • Leen Roetman zei:

  Het lijkt er op dat het publiek geen zin heeft in Der Ring des Nibelungen in de regie van Frank Castorf, er blijven maar kaarten te koop voor de eerste en tweede cyclus https://ts.bayreuther-festspiele.de/de/ticket-shop (Ik heb er geen geld voor – over). Een teken aan de wand…?

 • pcjw van de griend zei:

  Iemand belangstelling voor 1 ticket Ring 1 (26 t/m 31 juli 2016)?
  plaats Galerie Rechts, rij 3 plaats 13.
  Prijs voor de 4 voorstellingen 188 Euro.
  Met vr. gr.

  pieter van de griend

 • Wiebke Göetjes zei:

  Ik had ze graag overgenomen, maar geef helaas juist die week een workshop Suor Angelica in Amsterdam…

 • Maarten-Jan Dongelmans zei:

  @Wiebke: waar gaat dat gebeuren en is de workshop toegankelijk voor publiek?

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.