Home » Binnenkort

Opera in de media: week 30

22 juli 2016 1 reactie

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 30 (23 – 29 juli 2016) onder meer aandacht voor Mahler, Bryn Terfel en David Bowie.

Video

Ian Bostridge. (© Ben Ealovega)

Ian Bostridge. (© Ben Ealovega)

Bostridge met Mendelssohn
Een recente opname van het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht is te zien op NPO Cultura. Naast artistiek leider Janine Jansen hoort u tenor Ian Bostridge met onder meer liederen van Mendelssohn.
NPO Cultura: zondag 24 juli om 17.20 u.

Tippet op de Proms
BBC 4 zendt zondag een opname van een dag eerder van de BBC Proms uit. A Child of Our Time van Michael Tippett werd uitgevoerd door dirigent Mark Wigglesworth, het BBC National Orchestra of Wales en de solisten Tamara Wilson, Pamela Helen Stephen en Peter Hoare.
BBC 4: zondag 24 juli om 20.00 u.

Belvedere terugkijken
Van de afgelopen Belvedere Competition, die werd gehouden in Kaapstad, Zuid-Afrika, staat de complete finale op de website van het concours. Wie alleen een aria van één van de deelnemers wil horen, vindt op YouTube de losse fragmenten, zoals dit van winnaar Nicholas Brownlee:

Een korte documentaire over het concours staat op de website van DStv Network.
Website van het Belvedere: on demand.

Klassiek gala in Baden-Baden
Hoogtepunten uit het Klassik Gala in Baden-Baden van zondagavond zijn diezelfde avond te zien op de ZDF. Aangekondigd zijn Anja Harteros, Elina Garanca, Jonas Kaufmann en Bryn Terfel.
ZDF: zondag 24 juli om 22.00 u.

Anne zingt Berg
In een fragment uit het jubileumconcert van dirigent Bernard Haitink in september 2014 ziet u sopraan Anne Schwanewilms met Sieben frühe Lieder van Alban Berg.
NPO Cultura: zondag 24 juli om 22.35 u.

Operalia 2016
Vanwege het tijdsverschil met Mexico begint de uitzending van de finale van de Operalia-competitie 2016 in Guadalajara in Europa pas om 1.00 uur. Op Medici.tv kunt u zien wie van de kandidaten gaat winnen. Initiatiefnemer Plácido Domingo dirigeert eigenhandig het orkest dat de deelnemers begeleidt.
Medici.tv: maandag 25 juli om 01.00 u.

Winterreise
Op het onlangs gehouden Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht zong tenor Ian Bostridge de cyclus Winterreise van Schubert. De opname van dat optreden is op 1 juli bij NPO Cultura te zien.
NPO Cultura: maandag 25 juli om 19.00 u.

Sarah Connolly. (© Peter Warren)

Sarah Connolly. (© Peter Warren)

Haitink met Mahler
In de BBC Proms wordt de derde symfonie van Mahler uitgevoerd door het London Symphony Orchestra onder leiding van Bernard Haitink. Voor het vocale deel reist mezzosopraan Sarah Connolly vanuit Bayreuth – waar ze deze zomer Fricka zingt – naar de Royal Albert Hall. Het concert is live te volgen via NPO Radio 4.
BBC 4: vrijdag 29 juli om 20.00 u.

Bowie geëerd
Een reden om na het Mahler-concert de tv op BBC 4 te laten staan, is het daaropvolgende BBC Proms-evenement, dat een eerbetoon brengt aan het werk van popster David Bowie. Aan het concert, dat onder leiding staat van André de Ridder, werkt naast popartiesten als Marc Almond en Laura Mvula ook countertenor Philippe Jaroussky mee. En ook componist Michel van der Aa staat op de gastenlijst voor het programma.
BBC 4: vrijdag 29 juli om 23.15 u.

Audio

Boris met Bryn
Boris Godoenov van Modest Moessorgsky vormde dit jaar de opening van de BBC Proms. De opname van 16 juli in de Royal Albert Hall is te horen bij Radio 4. In de titelrol zong bas-bariton Bryn Terfel. Het orkest van het Royal Opera House werd geleid door Antonio Pappano.
NPO Radio 4: zaterdag 23 juli om 20.00 u.

Orgelfestival
Onlangs werd in Haarlem het Internationaal Orgelfestival gehouden. Op Radio 4 is de opname te beluisteren van 16 juli, toen Consensus Vocalis onder leiding van Klaas Stok werk van Daan Manneke en Carl Orff uitvoerde.
NPO Radio 4: zondag 24 juli om 20.00 u.

Hartmut Haenchen. (© G. Mothes)

Hartmut Haenchen. (© G. Mothes)

Parsifal op de radio
Met Parsifal van Wagner opent de Bayreuther Festspiele 2016. De uitvoering wordt in veel Duitse bioscopen vertoond (Aken is echter op een laat moment afgehaakt) en is verder via WDR3 te volgen. De uitzending, met in de pauzes onder meer een gesprek met invaldirigent Hartmut Haenchen, begint iets voor 16.00 uur. In de hoofdrollen hoort u Ryan McKinny (Amfortas), Georg Zeppenfeld (Gurnemanz) en Klaus Florian Vogt (Parsifal).
WDR 3 (ook NDR Kultur): maandag 25 juli om 15.57 u.

Septet van Caplet
Bernadeta Astari en Rosina Fabius zijn te horen in het septet voor drie (!) vrouwenstemmen van Caplet. Het is een deel van het openingsconcert van het Delft Chamber Music Festival. Radio 4 zendt het uit.
NPO Radio 4: donderdag 28 juli om 20.00 u.

Weektip

Parsifal
Komende week opent de Bayreuther Festspiele met de opera Parsifal van Wagner. Het zal interessant zijn om te horen hoe Hartmut Haenchen het orkest en de zangers zal doen klinken als hij de uitvoering – als vervanger van Andris Nelsons – in het Festspielhaus leidt. Legendarisch is inmiddels de concertante uitvoering die onder leiding van Jaap van Zweden werd gegeven in de NTR ZaterdagMatinee van 13 december 2010. De webcast van dat optreden staat in drie delen online.

door

1 reactie »

  • Lieneke zei:

    Ter aanvulling op bovengenoemd programma: Parsifal uit Bayreuth is eveneens te zien als livestream op 25 juli om 16 uur via BR Klassik Konzert.
    Morgenavond zendt NDR televisie La Traviata uit vanuit Hannover met Marina Rebeka, Francesco Demuro en Thomas Hampson vanaf 2145uur

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.