Binnenkort

Opera in de media: week 3

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 3 (14 – 20 januari 2017) aandacht voor Edo de Waart voor het Nederlands Kamerkoor, het Groot Omroepkoor met Duitse romantiek en Parsifal van De Nationale Opera.

Video

Johan Reuter. (© Miklos Szabo)
Johan Reuter. (© Miklos Szabo)

Holländer on demand
Vanaf vrijdag 13 januari, de dag van uitzending, staat de productie van Wagners Der fliegende Holländer online op The Opera Platform. In de hoofdrollen zingen Johan Reuter en Camilla Nylund.
The Opera Platform: live en on demand vanaf vrijdag 13 januari.

Elbphilharmonie geopend
Het openingsconcert van de Hamburger Elbphilharmonie, dat afgelopen week werd gehouden, is op Arte nog eens te zien. Het NDR Elbphilharmonie Orchester stond onder leiding van Thomas Hengelbrock, solisten waren onder anderen Philippe Jaroussky en Bryn Terfel.
Arte: zondag 15 januari om 17.40 u.

Nora te gast bij Witteman
Podium Witteman ontvangt onder anderen zangeres Nora Fischer. Ze vertelt over het werken met componist David Lang en zijn death speaks.
NPO 2: zondag 15 januari om 18.10 u.

Audio

Parsifal met Schaunard
In NTR Opera Live een opname van Parsifal van december jongstleden, toen De Nationale Opera Wagners werk bracht. In de cast twee Schaunard Award-genomineerden, Roger Smeets en Günther Groissböck, en de winnaar van 2016, Marcel Reijans. Muzikaal leider was Marc Albrecht.
NPO Radio 4: zaterdag 14 januari om 17.30 u.

Sophie Bevan - foto Sussie Ahlburg
Sophie Bevan. (© Sussie Ahlburg)

Rosenkavalier met Fleming
Live vanuit Covent Garden brengt de BBC-radio de uitvoering van Der Rosenkavalier van Richard Strauss. In de drie hoofdrollen: Renée Fleming (Marschallin), Alice Coote (Octavian) en Sophie Bevan (Sophie). Dirigent is Andris Nelsons.
BBC Radio 3: zaterdag 14 januari om 18.45 u.

Kamerkoor met gastdirigent
De opname van 12 januari van de unieke samenwerking tussen het Nederlands Kamerkoor en dirigent Edo de Waart is te horen in het Avondconcert bij omroep MAX. Werk van onder anderen Stravinsky, Bruckner en Schönberg stond op het programma.
NPO Radio 4: zondag 15 januari om 20.00 u.

Britse zang in de Kleine Zaal
Rechtstreeks vanuit het Concertgebouw in Amsterdam is het optreden van The Myrthen Ensemble te horen. Onder anderen Mary Bevan, Clara Mouriz en Joseph Middleton staan op het podium.
NPO Radio 4: dinsdag 17 januari om 20.00 u.

Romantische koormuziek
Onder het motto ‘De Duitse koortraditie’ zingt het Groot Omroepkoor werk van onder anderen Mendelssohn en Brahms. Dirigent Klaas Stok sprak over de invulling van zijn ‘eigen’ avond in het interview dat Place de l’Opera aan het begin van het seizoen met hem had. “Het is erg mooi repertoire en het past goed bij het koor. Het programma geeft een overzicht van de vroege tot de late romantiek.”
NPO Radio 4: vrijdag 20 januari om 20.00 u.

Weektip

Ontvoering in Barcelona
Dit weekend begint De Nationale Opera met een serie voorstellingen van Die Entführung aus dem Serail van Mozart. Als weektip een opname uit Barcelona, waar in het Teatre del Liceu regisseur Christof Loy en dirigent Ivor Bolton samenwerkten. In de hoofdrollen zongen Diana Damrau en Olga Peretyatko.

Vorig artikel

Mozart haalt het mooiste uit Siobhan Stagg

Volgend artikel

Opera-academie speelt mooie Cendrillon

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.