Binnenkort

Opera in de media: week 21

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 21 (20 – 26 mei 2017) aandacht voor The Sixteen in Rotterdam, Rodelinda uit Madrid en The Winter’s Tale van Ryan Wigglesworth.

Video

Isabel Leonard. (© Jared Slater)

Adès bij de Met
Voor het nieuwe seizoen is The Exterminating Angel al aangekondigd, maar op Mezzo is nog een opname uit 2002 te zien van een vorige opera die Thomas Adès componeerde. Het koor en orkest van de Metropolitan Opera voerde The Tempest uit onder leiding van de componist. Regisseur Robert Lepage deed de enscenering, Crystal Pite de choreografie. In de hoofdrollen: Simon Keenlyside, Audrey Luna en Isabel Leonard.
Mezzo: zondag 21 mei om 16.30 u.

Reimann in Berlijn
De Australische theater- en filmregisseur Benedict Andrews ensceneerde voor de Komische Oper in Berlijn de opera Medea van Aribert Reimann. De uitvoering van zondag is live te volgen. Enkele van de hoofdrolzangers zijn Nicole Chevalier, Anna Bernacka en Ivan Turšić.
The Opera Platform: zondag 21 mei om 18.55 u.

Haydn in Parijs
Die Schöpfung van Haydn werd onlangs uitgevoerd in de nieuwe concertzaal La Seine Musicale in Parijs. Mari Eriksmoen, Martin Miterrutzner en Daniel Schmutzhard zongen de solopartijen in een door La Fura dels Baus geënsceneerde voorstelling. Laurence Equilbey dirigeerde solisten en orkest.
Arte Concert: on demand.

Audio

Countertenor Lawrence Zazzo. (© Eric Richmond)

Rodelinda in Madrid
Een opname uit Madrid van Rodelinda van Händel is te beluisteren in NTR Opera Live. In de hoofdrollen zingen Bejun Mehta, Lawrence Zazzo en Lucy Crowe. Het koor en orkest van het Teatro Real staan onder leiding van Ivor Bolton.
NPO Radio 4: zaterdag 20 mei om 19.00 u.

The Winter’s Tale
Afgelopen week was Clocks from a Winter’s Tale van Ryan Wigglesworth te horen in Amsterdam. Onder leiding van de componist speelde het Koninklijk Concertgebouworkest het werk, dat is afgeleid van zijn opera The Winter’s Tale. Die werd afgelopen maart opgenomen en wordt nu door BBC Radio 3 uitgezonden. In de hoofdrollen Iain Paterson, Sophie Bevan en Leigh Melrose. De uitvoering stond onder leiding van de componist.
BBC Radio 3: zaterdag 20 mei om 19.30 u.

The Sixteen op Vier
Het MAX Avondconcert is zondag in de Doelen voor een uitzending van het optreden van het Orkest van de Achttiende Eeuw en The Sixteen onder leiding van Harry Christophers. Op het programma staat werk van Mozart en Haydn.
NPO Radio 4: zondag 21 mei om 20.00 u.

Lied uit Zeist
Op 20 mei, tijdens het Internationaal Lied Festival Zeist, neemt Radio 4 een concert op voor uitzending op dinsdag 23 mei. Twee liedduo’s treden op: sopraan Adèle Charvet en pianist Florian Caroubi – de laatste jaren zeer succesvol op verschillende concoursen – en bariton Raoul Steffani en pianist Daan Boertien.
NPO Radio 4: dinsdag 23 mei om 20.00 u.

Weektip

Operazomerseizoen opent op Glyndebourne
Met de eerste uitvoeringen in Glyndebourne dit weekend is het operazomerseizoen begonnen. Glyndebourne heeft veel gedenkwaardige producties gebracht, waarvan er verschillende compleet online staan. Meerdere Nozzes di Figaro uit verschillende jaren, een Comte Ory en een Albert Herring van Britten, met Bernard Haitink voor het orkest en namen als John Graham-Hall, Patricia Johnson en Alan Opie op het podium.

Vorig artikel

Diana Damrau brengt ode aan Meyerbeer

Volgend artikel

OperaLunch met Hilgenkamp en García

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.