BinnenkortBuitenland

Verkoop Bayreuther Festspiele van start

Op 18 maart om 14.00 uur begint de online kaartverkoop voor de Bayreuther Festspiele. Peter Franken geeft tips voor liefhebbers die deze zomer naar het Wagner-walhalla willen afreizen.

Het Festspielhaus in Bayreuth staat komende zomer weer bol van de Wagner-muziek. (© Rico Neitzel / CC BY-SA 2.5)

De kaartverkoop begint ongeveer een maand later dan vorig seizoen, maar dat heeft een reden. Dit jaar krijgen degenen die nul op het rekest hebben gekregen via de normale procedure – de beruchte wachtlijst – voorrang bij de online kaartverkoop. Daarvoor moet de reguliere bestelronde natuurlijk eerst zijn afgehandeld en dat verklaart het latere tijdstip. Dubbele bestellingen zullen nu dus niet meer voorkomen.

Het is verstandig om je vooraf te registreren, aangezien die gegevens worden gevraagd tijdens de bestelprocedure. Na inloggen komt men veelal in een wachtrij en de eerste dagen zal het wel druk zijn. In het verleden kwamen er later relatief veel kaarten terug, maar nu dubbele bestellingen vermijdbaar zijn, zal dat aantal afnemen.

De Festspiele opent op 25 juli met een nieuwe productie van Lohengrin in een regie van Yuval Sharon. Roberta Alagna vertolkt de titelrol en Anja Harteros is Elsa. Tomasz Konieczny neemt Telramund voor zijn rekening en Georg Zeppenfeld vertolkt Heinrich der Vogler. Als klap op de vuurpijl is er de terugkeer van Waltraud Meier naar Bayreuth, als Ortrud natuurlijk. Christian Thielemann dirigeert. Een veelbelovende cast.

Op 26 juli wordt het programma vervolgd met Parsifal in de regie van Uwe Erik Laufenberg. Semyon Bychkov dirigeert en Günther Groissböck zingt Gurnemanz. Voor het overige staat de cast nog niet vast.

Tristan und Isolde in de regie van Katharina Wagner volgt op 27 juli. Thielemann dirigeert en Stephen Gould zingt Tristan. Naar verwachting keert Christa Mayer terug als Brangäne en neemt René Pape de rol van koning Marke voor zijn rekening. Verder is het nog even afwachten.

Op 28 juli volgt de herneming van Barrie Kosky’s productie van Die Meistersinger von Nürnberg. Philippe Jordan dirigeert en Groissböck zal net als vorig jaar de rol van Pogner vertolken.

Op 30 juli wordt, na afwezigheid van een jaar, Jan Philipp Glogers productie van Der fliegende Holländer hernomen. Axel Kober dirigeert en over de cast is nog niets bekend. Het ligt in de rede dat Christa Mayer net als in eerdere jaren de rol van Mary op zich zal nemen.

Plácido Domingo dirigeert op 31 juli de eerste van drie uitvoeringen van Die Walküre in de regie van Frank Castorf. Samen met Der fliegende Holländer moet deze productie het programma opvullen in dit Ringloze seizoen. Volgend jaar bestaat die noodzaak niet, als er een nieuwe productie van Tannhäuser op het tableau zal verschijnen.

Stephen Gould zingt Siegmund in Die Walküre en wellicht in 2019 ook de titelrol in Tannhäuser. De rest van de cast van Die Walküre is nog niet bekend. De voorstelling van Die Walküre op 29 augustus sluit de Festspiele af.

Zie voor meer informatie de website van de Bayreuther Festspiele.

Vorig artikel

Astari terug naar haar roots in De Doelen

Volgend artikel

ROH brengt Kosky's Carmen in bioscoop

De auteur

Peter Franken

Peter Franken