Binnenkort

Opera in de media: week 44 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 44 van 2019 (26 oktober – 1 november) aandacht voor World Opera Day op OperaVision, de radio-uitzending van Verdi’s Atilla in München en Maria Callas in Londen.

Video

Vicks Don Giovanni
In het kader van World Opera Day presenteert OperaVision meerdere voorstellingen dit weekend. Op zaterdag is er Don Giovanni van Mozart, uitgevoerd in het Teatro dell’Opera di Roma. Regisseur Graham Vick maakte een nieuwe enscenering van de opera met in de hoofdrollen bariton Alessio Arduini als de Don, bas-bariton Vito Priante als Leporello en sopraan Salome Jicia als Donna Elvira. Bas Emanuele Cordaro – die de laatste jaren een paar maal te zien was in producties van Opera Zuid – zingt Masetto. Het orkest wordt geleid door Jérémie Rhorer.
OperaVision: zaterdag 26 oktober om 19.00 uur en daarna on demand.

Ferruccio Furlanetto (© Igor Sakharov).

Boccanegra in Wenen
De Wiener Staatsoper streamt deze week twee opera’s. Op zaterdag 26 oktober kunt u meekijken naar Simon Boccanegra van Verdi. In de hoofdrollen zingen Simone Piazzola, Ferruccio Furlanetto en Marina Rebeka. Regisseur Peter Stein maakte de enscenering, voor het orkest staat Paolo Carignani.
StaatsoperLive: zaterdag 26 oktober om 19.00 u.

Callas in Covent Garden
De fans zaten, in de bittere kou, lang in de rij voor een kaartje toen Maria Callas in Londen de rol van Floria Tosca zong onder regie van Franco Zeffirelli. Van de uitvoering in 1964 van Puccini’s Tosca maakte de BBC tv-opnamen van de tweede akte. In een documentaire uit 2017 van Holger Preusse staat dat legendarische optreden in Londen centraal.
Arte: zondag 27 oktober om 17.45 u.

Reisopera bij Witteman
In Podium Witteman is een delegatie van de Nederlandse Reisopera te gast. Ze komen met een pocketversie van Jevgeni Onjegin van Tsjaikovski. De Russische tenor Yaroslav Abaimov zingt de Lenski-aria met acht musici van de Nederlandse Reisopera, gedirigeerd door Lee Reynolds.
NPO 2: zondag 27 oktober om 18.05 u.

Nozze uit Chili
Een opname vanuit het Teatro Muncipal de Santiago in Chili – deze week gesloten vanwege de politieke onrust – besluit het weekend van World Opera Day. Belvedere-winnaar Levy Sekgapane zingt graaf Almaviva, Victoria Yarovaya is Rosina en Jeannette Fischer zingt Berta. De artistieke leiding heeft Fabio Sparvoli, José Miguel Pérez-Sierra heeft de muzikale leiding.
OperaVision: zondag 27 oktober om 20.00 uur en daarna on demand.

Massenet in Wenen
Op donderdag heeft de Wiener Staatsoper Werther van Jules Massenet geprogrammeerd. Onder leiding van Frédéric Chaslin en in een enscenering door Andrei Serban zingen Vittorio Grigolo, Adrian Eröd en Elena Maximova in de hoofdrollen.
StaatsoperLive: donderdag 31 oktober om 19.30 u.

Tannhäuser in Moskou
Medici.tv biedt een livestream uit Moskou van het Zaryadye Festival. Wagners Tannhäuser wordt er gedirigeerd door Valery Gergiev voor het Mariinsky Orkest. Sergey Skorokhodov zingt de titelrol.
Medici.tv: vrijdag 1 november om 17.00 u.

Nieuw op YouTube

Fry’s Urbi et orbi
Schrijver/acteur Stephen Fry nam in zijn werkkamer een videoboodschap op voor de wereld in het kader van World Opera Day. “Passion, love, hate, revenge, fear find in opera their greatest expresion”, zegt de Brit in deze video.

Audio

Verdi in München
Eerder deze maand was de opera Attila van Verdi te horen in het Prinzregententheater in München. Onder leiding van dirigent Ivan Repusic zongen de leden van het koor en speelden de musici van het orkest van de Beierse Omroep. De solisten waren onder anderen Liudmyla Monastyrska (Odabella), Idebrando D’Arcangelo (Attila) en George Petean (Ezio). Speciale gast in de studio van NTR Opera Live is Ivan van Kalmthout, directeur van het Internationaal Vocalisten Concours. Hij vertelt over de aanstaande 53ste editie van het evenement.
NPO Radio 4: zaterdag 26 oktober om 19.00 u.

Jacques Imbrailo. (© Suzy Bernstein)

Werther in Londen
Jules Massenets Werther is op de BBC-radio te horen in een productie van het Royal Opera House. Bij de opname van begin oktober zong tenor Juan Diego Flórez de titelrol en was mezzosopraan Isabel Leonard Charlotte. In andere rollen waren Jacques Imbrailo en Alastair Miles te horen. Het Royal Opera House Orchestra stond onder leiding van Edward Gardner.
BBC Radio 3: zaterdag 26 oktober om 19.30 u.

Zang uit het noorden
Het Avondconcert belooft “een avond met vooral Scandinavische koormuziek door het beste kamerkoor van Noorwegen, vermaard om de uitvoering van klassiek en hedendaags repertoire”. Op het programma van het Noors Solistenkoor onder leiding van Grete Pedersen staan werken van Ørjan Matre en Lars Johan Werle. Ook de mis voor dubbelkoor van Frank Martin zal klinken in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.
NPO Radio 4: zondag 27 oktober om 20.00 u.

Danielpour en Bruckner
Komend weekend zingen mezzosopraan Marina Prudenskaja en bariton Thomas Oliemans bij de philharmonie zuidnederland. Hartmut Haenchen dirigeert Elegies van de Amerikaan Richard Danielpour en de zevende symfonie van Bruckner. In het Avondconcert is de opname een dag later te horen.
NPO Radio 4: maandag 28 oktober om 20.00 u.

Lucia met Peretyatko
Ook in de operamatinee op donderdag van de BBC zingt tenor Juan Diego Flórez een hoofdrol, naast onder anderen George Petean en Olga Peretyatko. De uitvoering van Lucia di Lammermoor van Donizetti werd afgelopen zomer opgenomen in Wenen. Het koor en orkest van de Staatsoper werden geleid door Evelino Pidò.
BBC Radio 3: donderdag 31 oktober om 15.00 u.

Turnage aan ‘t IJ
Met vocale medewerking van mezzosopraan Carina Vinke stapt het Muziekgebouw in Amsterdam in de wereld van Mark-Anthony Turnage. Het New European Ensemble onder leiding van Jonathan Berman brengt werk van Henze en Knussen en twee stukken van Turnage.
NPO Radio 4: donderdag 31 oktober om 20.00 u.

Weektip

Onjegin op film
Op 1 november gaat bij de Nederlandse Reisopera een pocketversie van de opera Jevgeni Onjegin in première. Het gedicht van Poesjkin, dat de basis vormt van de opera, werd in 1999 verfilmd als kostuumdrama. Ralph Fiennes was Onjegin, Liv Tyler speelde de rol van Tatjana en Toby Stephens kroop in de huid van Lenski. Opmerkelijk: voor de rol van Triquet werd acteur/regisseur Simon McBurney gecast. De film staat in redelijke kwaliteit op YouTube.

Vorig artikel

World Opera Day: waarom houd jij van opera?

Volgend artikel

Lisette Oropesa is een sprankelende Manon

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.