BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Margreet, Ben en Allan

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 219.

Margreet in de schijnwerper
Afgelopen zondag was zangpedagoge Margreet Honig te gast in Podium Witteman. Ze legde uit dat haar aanpak geen ‘geheim’ is, maar een kwestie van groei en zelfkennis. Henk Neven en Deborah Saffery zongen haar toe.

Klassenstrijd
De Kunstenbond daagt de Nationale Opera & Ballet voor de rechter, omdat het gezelschap zijn freelancekoorleden de helft minder betaalt dan zangers in vaste dienst. DNO-directeur Els van de Plas stelt daartegenover dat een eerlijke vergoeding voor freelancers zou leiden tot hogere prijzen voor tickets of kleinere producties. Het is nu aan de rechter.

Ben en français
Tenor Benjamin Bernheim zingt graag in zijn moedertaal en blijft dat nog even doen.

De stad is een podium
Over de hoogtepunten van de komende Salzburger Festspiele berichtte Place de l’Opera al. Er is Nederlands aandeel in de op jongeren gerichte muziektheaterproductie 1000 Kraniche, die wordt geregisseerd en ontworpen door Sybrand van der Werf.

Nieuwe talen
Zouden er mensen zijn die aanstoot nemen aan deze uitbreiding? Vast wel. De Wiener Staatsoper heeft twee talen toegevoegd aan het boventitelingssysteem. De koude handjes gaan nu ook in het Chinees en Spaans.

Farewell Jessye
Eind deze week organiseert de Metropolitan Opera in New York een speciale herdenking van de onlangs overleden sopraan Jessye Norman.

Allan at exquise
Heus niet alle zangers leven op gemberthee en maaltijdsalades van AH. Tenor Allan Clayton – hij is later dit seizoen in Amsterdam te horen – ging avontuurlijk dineren.

Koorzang op zaterdagmiddag
Alle ogen en oren open voor de vocale helden van het GOK.

Eng
Iets met darmsnaren.

West maakt opera
Kanye West bezocht al eens Verdi’s Traviata in Rome en ging ooit naar Einstein on the Beach van Philip Glass. Dus dan kun je wel wat. En nu probeert hij het zelf.

Eva-Maria stal de show
Er was wat verschil in de waardering voor de vocale kant van de Walküre-herneming door De Nationale Opera. Maar vrijwel iedereen was vol lof over de prestaties van sopraan Eva-Maria Westbroek als Sieglinde. Bachtrack vond haar “simply riveting, giving one of the most memorable performances to have graced this house”.

Toen kwam de Leiermann
De sterfdag van Franz Schubert is iets om even bij stil te staan.

In de container
Volgens Merlijn Kerkhof zijn de indrukwekkende decors van de Ring-delen van De Nationale Opera nog gewoon in een pakhuis te vinden.

Vorig artikel

IVC: het programma, de duo's, de jury

Volgend artikel

Sampson geeft recital in Concertgebouw

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.