AchtergrondBuitenlandFeatured

Dreisig en Kim winnen Operalia 2016

De Franse sopraan Elsa Dreisig en de Zuid-Koreaanse tenor Keonwoo Kim hebben zondagavond in het Teatro Degollado in Guadalajara de hoofdprijzen van Operalia 2016 in de wacht gesleept. Initiatiefnemer Plácido Domingo dirigeerde de finale.

De winnaars van Operalia 2016. (© Yorch Gómez / Operalia)
De winnaars van Operalia 2016. (© Yorch Gómez / Operalia)

Operalia vond voor de 23e keer plaats. Veertig zangers uit zestien landen hadden zich voor de eindronden in Guadalajara, Mexico, geplaatst. Twaalf zangers plaatsten zich voor de hoofdfinale, zes zangers (grotendeels dezelfden) plaatsten zich voor de finale van de Zarzuela Prizes. Opvallend veel tenoren namen aan het slotspektakel deel: vijf, tegenover vijf sopranen, één mezzosopraan, één bariton en één bas-bariton.

Operalia reikt drie hoofdprijzen uit voor vrouwenstemmen en drie voor mannenstemmen. Sopraan Elsa Dreisig won de eerste prijs onder de vrouwen. Dreisig (1991) zette haar eerste stappen in de muziekwereld als lid van de kinderkoren van de operahuizen in Luik en Lyon. Ze studeerde in Parijs en Leipzig en maakte deel uit van de operastudio van de Staatsoper Berlin. Vorig jaar won ze al het concours Neue Stimmen in Gütersloh.

Hieronder een clip van Dreisigs optreden tijdens Neue Stimmen. Ze zingt ‘Bel raggio lusinghier’ uit Semiramide van Rossini:

De hoofdprijs voor mannenstemmen ging naar tenor Keonwoo Kim uit Zuid-Korea. Kim studeerde onder meer in Mainz en won de afgelopen jaren verschillende concoursprijzen, onder meer in Montréal en Romano di Lombardia. De tenor won ook de publieksprijs, samen met de Russische sopraan Elena Stikhina (die ook met de Culturarte Prize naar huis ging).

Hieronder een langer fragment van Keonwoo Kim, opgenomen tijdens de Seoul International Music Competition. Hij zingt ‘Asile héréditaire’ uit Guillaume Tell van Rossini:

De tweede prijzen gingen naar de Italiaans-Amerikaanse sopraan Marina Costa-Jackson en de Russische tenor Bogdan Volkov. De derde prijzen werden uitgereikt aan de Oekraïense sopraan Olga Kulchynska en de Kosovaarse tenor Rame Lahaj.

In de Zarzuela-finale streken sopraan Marina Costa-Jackson, de Mexicaanse bariton Juan Carlos Heredia en de Amerikaanse bas-bariton Nicholas Brownlee met de hoogste eer. Brownlee won een paar weken geleden nog het Belvedere-concours in Kaapstad.

Tijdens Operalia wordt ook altijd de Birgit Nilsson Prize uitgereikt, vernoemd naar de legendarische Zweedse sopraan en bedoeld voor een zanger die excelleert in het repertoire van Richard Strauss en Richard Wagner. Dit jaar won de Amerikaanse tenor Brenton Ryan die prijs.

Vorig artikel

YouTube-portret: 'Parigi, o cara'

Volgend artikel

Wonderfeel is wonderful

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. 29 juli 2016 at 13:36

    Mijnheer Kim: Geweldig!Van u gaan we nog heel veel horen!