Home » Buitenlands nieuws, Nieuws

Eerste zwarte operaster Williams overleden

31 januari 2012 Geen reacties

Camilla Williams, die in 1946 als eerste zwarte zangeres optrad bij een groot Amerikaans operahuis, is afgelopen zondag overleden. Dat bericht persbureau AP. Williams werd 92 jaar.

Camilla Williams in 1946 (foto: Carl Van Vechten).

Williams zong in op 15 mei 1946 de titelrol in Madama Butterfly van Puccini bij de New York City Opera. Naar verluidt was ze daarmee de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die bij een groot Amerikaans operahuis op de planken stond. Pas negen jaar later zou Marian Anderson als eerste Afro-Amerikaanse zanger bij de Metropolitan Opera debuteren.

Later in 1946 trad Williams bij de City Opera op als Nedda in Pagliacci en in de seizoenen die volgden zong ze nog meer hoofdrollen. In 1954 zette ze opnieuw een primeur op haar naam door als eerste zwarte artiest een hoofdrol te zingen bij de Wiener Staatsoper.

Williams was haar leven lang betrokken bij NAACP, de beweging voor gelijke rechten voor kleurlingen. Zo zong ze tijdens de beroemde mars in Washington waar Martin Luther King zijn ‘I have a dream’-speech hield en trad ze op bij de ceremonie waar King zijn Nobelprijs voor de vrede kreeg.

Nadat ze in 1971 afscheid nam van het operatoneel gaf Williams les aan diverse instituten, waaronder de Indiana Univeristy. Ze overleed zondag in haar huis in Bloomington, Indiana, aan de gevolgen van kanker. Ze werd 92 jaar.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.