Nieuws

Operahuizen Wenen en Zürich openen weer

De Wiener Staatsoper en het Opernhaus Zürich gaan binnenkort weer open. Het Weense operahuis brengt in juni veertien concerten voor maximaal honderd bezoekers per concert. In Zürich zijn er begin juli weer liveoptredens. Ondertussen experimenteert men in Berlijn met een aangepaste Rheingold.

De Wiener Staatsoper opent in juni zijn deuren. (© Wiener Staatsoper / Michael Pöhn)

Net als andere theaters was de Wiener Staatsoper vele weken gesloten. In juni komt het ‘Haus am Ring’ weer tot leven. De programmering voor de heropening bestaat uit veertien lied- en aria-avonden door beroemde gastsolisten en solisten uit het huisensemble. Onder hen Günther Groissböck, Camilla Nylund, Michael Schade, Juan Diego Flórez en Krassimira Stoyanova.

De concerten staan gepland van 8 tot en met 24 juni en worden allemaal kosteloos gestreamd op www.staatsoperlive.com. Op 27 juni is er een afsluitend galaconcert van jonge zangers die onder de leiding van vertrekkend directeur Dominique Meyer een bijzondere rol gespeeld hebben. Het gala is bedoeld als muzikale terugblik. Het orkest van de Wiener Staatsoper zal er ook aan meewerken.

Zürich

Het Opernhaus Zürich maakt een kleine maand na Wenen (4 tot en met 12 juli) een herstart. De details van het programma worden de komende weken bekendgemaakt, maar het operahuis belooft grote namen als Diana Damrau, wederom Camilla Nylund, Sabine Devieilhe, Piotr Beczala, Thomas Hampson, Javier Camarena en Benjamin Bernheim.

Berlijn

De operahuizen in Berlijn blijven vooralsnog tot eind juli dicht, maar de Deutsche Oper Berlin heeft een plan opgevat om al eerder muziek te kunnen maken. Het operahuis brengt op 12 juni op het parkeerdek bij het theater een semiscenische uitvoering van Das Rheingold van Wagner in een arrangement van componist Jonathan Dove voor 22 musici en 12 zangers. De bewerking duurt 90 minuten en wordt geleid door Donald Runnicles, met in de cast onder anderen Derek Welton, Thomas Blondelle en Elena Tsallagova.

De Deutsche Oper had Das Rheingold eigenlijk in een nieuwe enscenering van Stefan Herheim willen brengen, maar die première moest verschoven worden. De alternatieve Rheingold is een ‘eerste stap richting heropening’, aldus het operahuis. Voor 5 euro kunnen plaatsen gereserveerd worden. Daarnaast hanteert het gezelschap een ‘Pay what you want’-concept, waarbij na afloop om een bijdrage gevraagd wordt.

Zie voor meer informatie de website van de Deutsche Oper Berlin.

Vorig artikel

Albrecht kijkt terug op zijn Amsterdamse jaren

Volgend artikel

Mijn Strauss: Die schweigsame Frau

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.