Binnenkort

Opera in de media: week 30

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 30 (19 – 25 juli 2014) onder meer aandacht voor Nederlandse zangeressen in de opera en een recente Carmina Burana vanuit het antieke theater in Orange.

Video

Hasmik Papian (foto: Konrad Kuhn / CC BY 3.0).
Hasmik Papian (foto: Konrad Kuhn / CC BY 3.0).

Norma bij DNO
De laatste jaren zong ze Isolde in Magdeburg, het War Requiem van Britten in Salzburg en begin dit jaar Tosca in Yerevan: Hasmik Papian. In Nederland zong ze in 2006 de titelrol in Norma van Bellini, bij De Nationale Opera. In de andere rollen stonden onder anderen Hugh Smith, Giorgio Giuseppini en Carlo Bosi. Het Nederlands Kamerorkest werd geleid door Julian Reynolds, Guy Joosten deed de regie.
BravaNL: zaterdag 19 juli om 20.37 u.

De stem in Vrije Geluiden
In een zomercompilatie van het tv-programma Vrije Geluiden staat deze week de stem centraal. Er zijn optredens van onder anderen het koor van De Nationale Opera onder leiding van hun voormalige dirigent Martin Wright, sopraan Claron McFadden, Barbara Sukowa en het duo Ian Bostridge en Julius Drake.
Nederland 2: zondag 20 juli om 10.30 u.

Elisir in Lausanne
Regisseur Adriano Sinivia maakte voor de Opéra de Lausanne een enscenering van L’elisir d’amore van Gaetano Donizetti. Voor de rol van Adina was een grote naam beschikbaar: Olga Peretyatko. In de andere rollen ziet u onder anderen Stefan Pop (Nemorino), George Petean als (Belcore) en Lorenzo Regazzo (Dulcamara). Het koor en orkest stonden onder leiding van Jesús López Cobos.
Mezzo: zondag 20 juli om 17.00 u.

Christophe Rousset (foto: Éric Larrayadieu).
Christophe Rousset (foto: Éric Larrayadieu).

Rameau bij DNO
Sopraan Judith van Wanroij is de komende weken te horen op het Peter de Grote Festival in Groningen en ze staat in het Concertgebouw voor een swingend liedrecital met onder anderen Peter Beets. De sopraan is in een operarol te zien in deze opname uit 2008 van Rameau’s Castor et Pollux. Die werd onder regie van Pierre Audi opgevoerd door De Nationale Opera. Christophe Rousset leidde Les Talens Lyriques en het koor van De Nationale Opera. In de andere rollen zongen onder anderen Véronique Gens, Finnur Bjarnason, Henk Neven en Thomas Oliemans.
BravaNL: zondag 20 juli om 20.49 u.

Offenbach uit Limburg
Karin Strobos zingt deze zomer een paar keer in Nederland. In het Concertgebouw treedt ze op met onder anderen pianiste Daria van den Bercken, op 5 augustus in de Kleine Zaal, en op 14 augustus staat ze in de Grote Zaal met Il barbiere di Siviglia. Helemaal gratis is het openluchtconcert van 1 augustus in Delft, tijdens het Chamber Music Festival.

In haar periode bij Opera Zuid werkte de mezzo mee aan Barbe-Bleue van Offenbach, die vanavond door BravaNL wordt uitgezonden. Het Limburgs Symfonie Orkest zat in de bak, José Arean was dirigent. In de andere rollen zongen Machteld Vennevertloo, Mark Omvlee en Martijn Sanders. Waut Koeken deed de regie.
BravaNL: Maandag 21 juli om 20.40 u.

Audio

Mark Padmore (foto: Marco Borggreve).
Mark Padmore (foto: Marco Borggreve).

Haydn op de Salzburger Festspiele
Het ARD Radiofestival brengt muziek vanaf de Salzburger Festspiele. Deze avond is dat Die Schöpfung van Haydn, onder leiding van Bernard Haitink. Hij dirigeert het koor en orkest van de Bayerische Rundfunk en solisten als Camilla Tilling en Mark Padmore.
NDR Kultur: zaterdag 19 juli om 20.05 u.

Orfeo in München
Het ARD Radiofestival is op zondag in München, bij de Bayerische Staatsoper. Daar gaat de opera Orfeo van Monteverdi in première tijdens de Opernfestspiele. Het concert begint om 19.00 uur. Of de radio het geluid even opspaart tot het begin van de uitzending om 20.05 uur of dat het voorgaande programma zal vervallen, is niet te zeggen. Vroeg inschakelen is aan te raden.

De première van Orfeo wordt gezongen door onder anderen Christian Gerhaher, Anna Virovlansky en Anna Bonitatibus. Er is Nederlandse inbreng van tenor Jeroen de Vaal. Voor de muzikale leiding zorgt Ivor Bolton, de regie is van David Bösch.
NDR Kultur: zondag 20 juli om 20.00 u.

Kate Royal (foto: Esther Haase / EMI Classics).
Kate Royal (foto: Esther Haase / EMI Classics).

Rosenkavalier in Londen
Live vanuit de Royal Albert Hall zendt de BBC-radio een onderdeel uit van de Richard Strauss-herdenking. De 150 jaar geleden geboren componist schreef met Der Rosenkavalier zijn meest succesvolle opera. De BBC Proms brengt een concertante versie van de recente Glyndebourne-productie, met sopraan Kate Royal in de rol van de Marschallin. Mezzo Tara Erraught zingt de rol van Octavian en sopraan Teodora Gheorghiu is Sophie. De London Philharmonic Orchestra wordt gedirigeerd door Robin Ticciati.
BBC Radio 3: dinsdag 22 juli om 19.30 u.

Weektip

Carmina in Orange
In de klassieke Romeinse arena van Orange stond dit jaar de Carmina Burana van Carl Orff op het programma. De enige uitvoering, van afgelopen donderdag 17 juli, werd opgenomen door de Franse tv. Alleen de lichteffecten van het begin maken het bekijken al de moeite waard.

De aangekondigde sopraan Sonya Yoncheva kon bij nader inzien niet meewerken, ze is ‘dans l’attente d’un heureux événement’, zo meldde de organisatie in Orange. In oktober verwacht ze haar baby. Julia Bauer verving haar. De andere vocalisten waren countertenor Max-Emanuel Cencic en bariton Armando Noguera. Koor en orkest stonden onder leiding van Fayçal Karoui.
Website van Culturebox

Vorig artikel

'Opera meets the blues' in Concertgebouw

Volgend artikel

Strobos-trio herneemt concert in A'dam

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.