Binnenkort

Opera in de media: week 11

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 11 (12 – 18 maart 2016) onder meer aandacht voor Violeta Urmana in Madrid en een Weense Roméo et Juliette met Marina Rebeka en Juan Diego Flórez.

Video

Violeta Urmana. (© Christine Schneider)
Violeta Urmana. (© Christine Schneider)

CavPag in Madrid
In het Teatro Real in Madrid werden in 2007 uitvoeringen gegeven van de double bill Cavalleria rusticana en Pagliacci. De muzikale leiding had Jesús López Cobos. Hij stond voor het koor en orkest van het Teatro Real. De solisten waren onder anderen Violeta Urmana, Vincenzo La Scola en María Bayo. Brava zendt het tweetal opera’s op de late zondagavond uit.
Brava: maandag 14 maart om 00.01 u.

Hampson in Shanghai
Also sprach Zarathustra van Richard Strauss en delen uit Des Knaben Wunderhorn van Mahler worden uitgevoerd door het Shanghai Symphony Orchestra onder leiding van Long Yu. Solisten zijn mezzosopraan Wei Haimin en bariton Thomas Hampson.
Medici.tv: dinsdag 15 maart om 20.00 u.

Walküre uit Amsterdam
Die Walküre van De Nationale Opera, in de legendarische uitvoering van regisseur Pierre Audi en dirigent Hartmut Haenchen, is dankzij The Opera Platform nog on demand te zien. Er is een trailer en het complete tweede deel van Wagners Ring des Nibelungen staat in high definition online. Naast Christopher Ventris als Siegmund en Catherine Naglestad als Sieglinde ziet u de deels uit Nederlandse zangeressen samengestelde Walküren, met onder anderen Wilke te Brummelstroete als Siegrune, Helena Rasker als Grimgerde en Cécile van de Sant als Rossweisse
The Opera Platform: on demand.

Audio

The other Mary
De NTR ZaterdagMatinee bracht op 8 juni 2013 werk van John Adams: The gospel according to the other Mary. Solisten waren onder anderen Kelley O’Connor, Elizabeth Deshong en Brian Cummings. Dirigent Markus Stenz leidde het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor.
NPO Radio 4: zaterdag 12 maart om 14.00 u.

Juan Diego Flórez. (© Josef Gallauer / Decca)
Juan Diego Flórez. (© Josef Gallauer / Decca)

Weense Roméo et Juliette
De opera Roméo et Juliette van Gounod, gebaseerd op Shakespeare, werd onlangs uitgevoerd in de Wiener Staatsoper. De opname van februari 2016 is te horen in NTR Opera Live. Het koor en orkest van de Weense staatsopera werden geleid door Marco Armiliato. Solisten waren onder anderen Marina Rebeka (Juliette), Juan Diego Florez (Roméo) en Gabriel Bermudez (Mercutio).
NPO Radio 4: zaterdag 12 maart om 19.00 u.

Dikke pret uit de Met
Vanuit de Metropolitan Opera in New York presenteert BBC 3 de opvoering van Don Pasquale. In de hoofdrol zingt bariton Ambrogio Maestri. Verder hoort u sopraan Eleonora Buratto als Norina, tenor Javier Camarena als Ernesto en bariton Levente Molnár als Malatesta. Het geheel staat onder muzikale leiding van Maurizio Benini.
BBC Radio 3: zaterdag 12 maart om 19.00 u.

Weektip

Masters op Juilliard
De Juilliard School in het hart van New York is één van de bekendste opleidingen voor musici en theatermensen ter wereld. ‘Dance, drama and music’ is de ondertitel van het instituut. Komende week zijn er twee masterclasses die via Medici.tv ook in Nederland te volgen zijn.

Op 14 maart leidt dirigent Harry Bicket, afgelopen week nog in Amsterdam met Orlando van Händel, een ‘Historical Performance Masterclass’ over de interpretatie van het barok- en klassieke repertoire. De uitzending is op maandag 14 maart om 22.00 uur bij Medici te volgen.

De Italiaanse dirigent Fabio Luisi leidt op 18 maart een masterclass over zang. Luisi, die eerste dirigent is van de Metropolitan Opera in New York, hecht grote waarde aan het begeleiden en ondersteunen van de zangers in een operaproductie. Luisi stond afgelopen weekend tijdens de Live in HD-vertoning van Manon Lescaut voor het orkest van de Met. Hij wordt in 2018 muzikaal leider van de Opera di Firenze en de Maggio Musicale Fiorentino. Zijn masterclass is op vrijdag 18 maart om 22.00 uur bij Medici te zien.

Vorig artikel

Win kaarten voor recital Paul McNamara!

Volgend artikel

Podcast: Nieuwe cd van Neven en Eijsackers

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Remko
    13 maart 2016 at 16:05

    Goed nieuws voor de Annick Massis fans: Op 14 mei vervangt Massis Elena Mosuc in de NTR ZaterdagMatinee La straniera.