Binnenkort

Opera in de media: week 40

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 40 (1 – 7 oktober 2016) onder meer aandacht voor een opera van Cavalli in het Palais Garnier in Parijs en Die Gezeichneten van Schreker rechtstreeks vanuit Lyon.

Video

Sofia Coppola. (© Georges Biard / Creative Commons-licentie BY-SA 3.0)
Sofia Coppola. (© Georges Biard / Creative Commons-licentie BY-SA 3.0)

Mode-Traviata uit Rome
In het kader van een heel weekend aandacht voor mode op Arte staat op zaterdagavond de opera La traviata van Verdi op het programma. De eerste operaregie van filmmaker Sofia Coppola viel samen met het operakledingontwerpdebuut van Valentino. De voorstelling in de Opera di Roma werd muzikaal geleid door Jader Bignamini. Solisten waren onder anderen Francesca Dotto, Antonio Poli en Roberto Frontali.
Arte: zaterdag 1 oktober om 20.15 u.

Barok uit Ambronay
Les Ombres en Chiome d’Oro zijn twee ensembles uit het jongtalentprogramma van het Festival d’Ambronay. Ze brengen zaterdagavond een ‘soirée exceptionnelle, lyrique et baroque’ met werk van Purcell, Rameau en Bassani. De uitvoering is als livestream te volgen via Culturebox. De solisten zijn onder anderen Alain Buet, Mathias Vidal en Capucine Keller.
Culturebox: zaterdag 1 oktober om 20.00 u.

Cavalli in Garnier
Sinds 14 september loopt in Parijs de openingsvoorstelling van het nieuwe seizoen van de Opéra de Paris, de opera Eliogabalo van Francesco Cavalli. Op Culturebox wordt de voorstelling van 7 oktober live gestreamd. De regie is van de 34-jarige Thomas Jolly, dirigent is Leonardo García Alarcón. Solisten zijn onder anderen Franco Fagioli, Paul Groves en Mariana Flores.
Culturbox: vrijdag 7 oktober om 19.30 u.

Schreker live uit Lyon
Regisseur David Bösch was verantwoordelijk voor de enscenering van Le nozze di Figaro die in september bij De Nationale Opera te zien was. Hij maakte een regie van Die Gezeichneten van Schreker voor de opera in Lyon. The Opera Platform zendt een livestream uit op vrijdag 7 oktober. In de hoofdrollen: Charles Workman, Magdalena Anna Hofmann en Simon Neal. Voor het orkest staat Alejo Pérez.
The Opera Platform: vrijdag 7 oktober om 20.00 u.

Scène uit Macbeth bij de Munt in Brussel. (© Bernd Uhlig)
Scène uit Macbeth bij de Munt in Brussel. (© Bernd Uhlig)

Macbeth van de Munt
De recente enscenering van Macbeth van Verdi door de Munt in Brussel is on demand te vinden op Concert Arte. Het koor en orkest van de Munt werden geleid door Paolo Carignani. Regisseur was Olivier Fredj, solisten waren onder anderen Scott Hendricks, Carlo Colombara en Béatrice Uria-Monzon.
Arte Concert: on demand.

Audio

Rossini in Londen
NTR Opera Live brengt een recente opname uit Covent Garden. In het Royal Opera House werd Il barbiere di Siviglia van Gioachino Rossini opgevoerd onder begeleiding van het koor en orkest van het Royal Opera House onder dirigent Henrik Nánási. Solisten waren onder anderen Daniela Mack, Javier Camarena en Ferruccio Furlanetto.
NPO Radio 4: zaterdag 1 oktober om 19.00 u.

Lied in Leeuwenbergh
Het Alba Rosa Viëtor Festival wordt dit weekend in Utrecht gehouden. Live vanuit Leeuwenbergh zendt het MAX Avondconcert het avondprogramma uit. U hoort onder anderen mezzosopraan Karin Strobos en bariton Martijn Cornet, begeleid door pianiste Reinild Mees.
NPO Radio 4: zondag 2 oktober om 20.00 u.

Koor en filosoof
Het Nederlands Kamerkoor reist door het land met een spreker, filosoof Rob Wijnberg. Het optreden in de Arnhemse Eusebiuskerk, met werk van onder anderen Orlando di Lasso en Carlo Gesualdo, wordt rechtstreeks uitgezonden. Dirigent is Peter Phillips.
NPO Radio 4: dinsdag 4 oktober om 20.00 u.

Weektip

Scène uit Le nozze di Figaro bij De Nationale Opera. (© Monika Rittershaus)
Scène uit Le nozze di Figaro bij De Nationale Opera. (© Monika Rittershaus)

Nozze in de herhaling
De livestream die The Opera Platform afgelopen week in Amsterdam maakte van Le nozze di Figaro is nog tot maart volgend jaar te zien. Voor video geregisseerd door Misjel Vermeiren en met een presentatie door zangeres Lilian Farahani is de registratie een aantrekkelijk avondje opera op het beeldscherm. Het door Opernwelt net bekroonde koor van De Nationale Opera zingt, speelt en… fietst over het podium.
The Opera Platform: on demand.

Vorig artikel

Vrijdagconcert brengt Franse koorwerken

Volgend artikel

Sopraan Emma Kirkby terug in het land

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Rudolph Duppen
    2 oktober 2016 at 11:55

    De Traviata uit Rome was zeer traditioneel.De prachtige decors en kostuums (Valentino) zaten het drama een beetje in de weg.Een te esthetische benadering schept vaak een afstand tussen publiek en toneel.De regie van Sofia Coppola was zeer conventioneel (ook wel eens prettig voor de verandering) en wat mij opviel was dat de poses van de protagonisten vaak letterlijk ontleent waren aan de prachtige foto’s van de beroemde Visconti productie met Callas.Alleen Francesca Dotto zag er aanzienlijk gezonder uit dan Callas op de foto’s van de laatste akte. Dotto stak met kop en schouders boven de andere zangers uit qua stem en acteertalent. De tenor had een redelijke stem maar een minimale présence.