Binnenkort

Opera in de media: week 16 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 16 van 2021 (17-23 april) is een video van bariton Mattijs van de Woerd en cellist Johan van Iersel voor het Amsterdamse Splendor.

Metropolitan Opera

Kristine Opolais. (© Tatyana Vlasova)

In de serie Live in HD-online streamt de Metropolitan Opera in New York iedere dag een productie uit het verleden. Originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief) vindt u op de website van de Met. Onder het motto ‘Once upon a time’ gaat de Met verder met een serie sprookjesopera’s. Op zaterdag ziet u Kristine Opolais, Katarina Dalayman en Jamie Barton in Dvořáks Rusalka. Sir Mark Elder staat voor het orkest. Op zondag volgt Turandot van Puccini, in een opname uit 1987. Franco Zeffirelli maakte de enscenering van deze productie, waarin Eva Marton, Leona Mitchell en Plácido Domingo de hoofdrollen zongen. De laatste sprookjesstream is La Cenerentola van Rossini. Onder anderen Joyce DiDonato, Juan Diego Flórez en Luca Pisaroni zongen onder leiding van Fabio Luisi.

Het label ‘Moral Authority’ plakt de Met op de opera’s die vanaf dinsdag worden gestreamd. In Lohengrin van Wagner zingt Eva Marton een hoofdrol, naast Leonie Rysanek en Peter Hofmann. De opname is uit 1986. Op woensdag is Mozarts La clemenza di Tito te zien, met onder anderen Barbara Frittoli en Elīna Garanča. Op donderdag is het westerndag, met Puccini’s La fanciulla del West. Deborah Voigt is Minnie, de mannelijke hoofdrollen zijn van Marcello Giordani en Lucio Gallo. De video werd tien jaar geleden vastgelegd. Vrijdag ziet u Anna Tomowa-Sintow en Sherrill Milnes in Verdi’s Simon Boccanegra. James Levine dirigeerde in 1984.

Wiener Staatsoper

De Wiener Staatsoper streamt op zaterdag op de vaste tijd van 19.00 uur L’elisir d’amore van Gaetano Donizetti. De Otto Schenk-enscenering werd gedirigeerd door Marco Armiliato en gezongen door Valentina Naforniţă, Stephen Costello en Erwin Schrott.

Op zondag ziet u op ARTE Concert vanaf 16.00 uur de opera Parsifal zoals die op 11 april bij de Staatsoper werd opgenomen. Dirigent Philippe Jordan stond voor het orkest, in de hoofdrol ziet u Jonas Kaufmann naast Elīna Garanča, Ludovic Tézier en Georg Zeppenfeld. Op maandag, weer om 19.00 uur, staat La bohème van Puccini geprogrammeerd. Marina Rebeka en Benjamin Bernheim zijn enkele van de solisten.

NPO Radio 4

In de NTR ZaterdagMatinee om 14.00 uur dirigeert Ed Spanjaard het Groot Omroepkoor in Frans koorrepertoire, met Matthias Havinga op het orgel. Er klinkt werk van Duruflé en Saint-Saëns. Er is ook een wereldpremière van een opdrachtwerk door Bart Visman, Aan iedereen.

Moment uit de opnamesessie van De Nationale Opera Studio. (© Hein van Eekert)

NTR Opera Live (zaterdag 19.00 uur) heeft een eigen productie: een Faust-avond van De Nationale Opera Studio. De jonge zangers en pianisten brengen een programma met liederen rond het Faust-thema. Presentator Hein van Eekert vertelde er deze week over in een interview met Place de l’Opera. Naast het optreden zijn er interviews met de studioleden Verity Wingate en Frederik Bergman, die we recent op Place de l’Opera portretteerden.

In het Zondagmiddagconcert hoort u de opname die het Koninklijk Concertgebouworkest en bariton Matthias Goerne afgelopen week onder Jaap van Zweden maakte. Het programma bestond uit liederen van Schubert, Strauss en Glanert en de vijfde van Beethoven.

Arte Concert

Christof Loy ensceneerde voor de opera in Frankfurt 24 liederen en instrumentale stukken van Tsjaikovski onder het motto ‘Nur wer die Sehnsucht kennt’. Het huis spreekt van een kameropera. Solisten zijn onder anderen Vladislav Sulimsky, Olesya Golovneva en Kelsey Lauritano. On demand op Arte Concert.

Nieuw op YouTube

Vrijdag = Splendordag
Iedere vrijdag komen twee Splendormusici bij elkaar. Ze repeteren een dag in het Amsterdamse muziekhonk Splendor en presenteren ’s avonds hun programma. De twee musici, die niet eerder samen een programma maakten en waarvan de instrumenten- of genrecombinatie niet voor de hand ligt, zoeken elkaars muzikale raakvlakken en vormen samen een ‘Duo voor één Dag’. Recent vormden cellist Johan van Iersel en bariton Mattijs van de Woerd zo’n combinatie. Hun samenwerking staat nu op YouTube:

Opera Zuid

Op zondag 18 april is de online première van het Werktheater Jedermann op het YouTube-kanaal van Opera Zuid. Het door bariton Huub Claessens geïnitieerde project is een eigentijdse bewerking van zes muzikale monologen van Frank Martin en teksten van Hugo van Hofmannsthal. Het resultaat is een ‘unieke en hedendaagse synthese van toneel, opera, klassieke muziek en beeldende kunst van een verhaal over goddelijke moraliteit. Universeel en voor iedereen’, aldus Opera Zuid.

BBC

Gerald Finley. (© Sim Canetty-Clark)

De BBC-radio volgt ook deze week het aanbod van de Met in New York. Op 10 maart 2012 was de Britse bariton Bryn Terfel Leporello in een opvoering van Don Giovanni van Mozart. De titelrol werd gezongen door Gerald Finley, Marina Rebeka zong Donna Anna. Het Metropolitan Opera-orkest en -koor werden geleid door Andrew Davis. De zaterdagopera begint om 19.30 uur.

Podcast

De serie podcasts van Guido van Oirschot over de toekomst van de klassieke muziek na corona gaat verder met Waut Koeken, intendant van Opera Zuid.

Arte

Arte TV brengt op zondag om 23.50 uur een enscenering van Die Zauberflöte door Romeo Castellucci. De Munt in Brussel bracht dirigent Antonello Manacorda in 2018 samen met castleden als Dietrich Henschel, Sophie Karthäuser en Esther Kuiper.

OperaVision

Romeo und Julia van de Duits-Baltische componist Boris Blacher, gecomponeerd in 1943, vat de tragedie van Shakespeare tot in de kern samen: het lot van de twee, aldus de Deutsche Oper am Rhein. De voorstelling werd afgelopen maart opgenomen in het theater van de opera in Duisburg. Christoph Stöcker dirigeerde, Manuel Schmitt maakte de enscenering. De voorstelling is op 17 april om 19.00 uur te zien op OperaVision en later on demand.

Maarten Engeltjes Up Close

Het Muziekgebouw in Amsterdam presenteert persoonlijke, intieme concerten van zangers en musici in een livestream. Op donderdag 22 april staan countertenor Maarten Engeltjes en luitist Mike Fentross voor de camera’s. Hun programma Fragile begint bij Purcell en gaat via Dowland naar de muziek van popmusicus Sting. De stream is live te bekijken om 20.00 uur en blijft nog een maand op YouTube staan.

Vorig artikel

Dirigent Vincent de Kort onderscheiden

Volgend artikel

Operahuizen experimenteren met drive-in opera

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.