Achtergrond

De wereld in 40 operahuizen: Toronto

Wat rond 1600 in Italië begon, is inmiddels een mondiaal fenomeen. Opera, je vindt het bijna overal. In een tamelijk roekeloze trip over de wereld worden veertig willekeurige operahuizen uitgelicht, met een kiekje en een praatje. In deel 31 het operahuis van Toronto.

Na New York staat er nog een prominente Noord-Amerikaanse stad op het programma: Toronto, een rit van zo'n 800 kilometer.

Het gebouw
Het Four Seasons Centre for the Perfoming Arts in Toronto is het enige theater in Canada dat specifiek voor opera en ballet gebouwd is. Het operahuis is ontworpen door Diamond and Schmitt Architects en werd officieel geopend in juni 2006. In september dat jaar vond er de Canadese première van Richard Wagners Der Ring des Nibelungen plaats.

Het theater is gebouwd in een hoefijzervorm, naar voorbeeld van veel klassieke Europese operahuizen. De theaterzaal draagt de naam R. Fraser Elliott Hall en telt 2070 stoelen, die door middel van computertechnieken van tevoren allemaal getest zijn op het zicht op het toneel.

Het gebouw bevat verder het Richard Bradshaw Amphitheatre (154 stoelen en de nodige staplaatsen), dat gebruikt wordt voor lunchpauzeconcerten, kleine concerten en inleidingen voor opera- en balletvoorstellingen.

Het gezelschap
Het Four Seasons Centre is de thuisbasis van de Canadian Opera Company en het National Ballet of Canada. De Canadian Opera Company (COC) is het grootste operagezelschap van Canada en één van de grotere van Noord-Amerika.

COC werd in 1950 door Nicholas Goldschmidt en Herman Geiger-Torel opgericht als de Royal Conservatory Opera Company. In 1977 kreeg het gezelschap haar huidige naam, een jaar nadat Geiger-Torel zijn functie als algemeen directeur, die hij zestien jaar bekleedde, had neergelegd.

Het gezelschap maakte veertig jaar lang gebruik van het Hummingbird Centre, waar het de nodige gedenkwaardige voorstellingen meemaakte. Zo debuteerde Joan Sutherland er in 1984 als Anna Bolena in Donizetti’s gelijknamige opera.

In 2006 nam het gezelschap intrek in het Four Seasons Centre. De huidige algemeen directeur is de Duitser Alexander Neef.

Seizoen 2010/2011
Er staan dit seizoen nog vijf titels op het programma van de Canadian Opera Company: Die Zauberflöte, Nixon in China, La Cenerentola, Ariadne auf Naxos en Orfeo ed Euridice. Verder bezoekt het gezelschap New York City om haar succesvolle productie van The Nightingale en andere korte stukken van Stravinsky op te voeren.

Bekende namen die dit seizoen voorbij zullen komen, zijn onder andere Rodion Pogossov (Papageno in Die Zauberflöte), Lawrence Brownlee (Don Ramiro in La Cenerentola), Adrianne Pieczonka (Ariadne in Ariadne auf Naxos), Alice Coote (de componist in Ariadne auf Naxos) en Sir Andrew Davis (dirigent Ariadne auf Naxos).

Zie voor meer informatie www.coc.ca.

De reis tot nu toe
Amsterdam
Hamburg
Kopenhagen
Oslo
Stockholm
Helsinki
Tallinn
Riga
Vilnius
Warschau
Minsk
Moskou
Peking
Tokio
Hongkong
Wellington
Sydney
Kuala Lumpur
Hanoi
Mumbai
Ankara
Tel Aviv
Cairo
Kaapstad
Buenos Aires
São Paulo
Caracas
San José
Mexico City
New York

Vorig artikel

Studentenkoor op tour met MAGIC WORDS

Volgend artikel

Jonge tenor Hulett maakt goede sier

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.