Achtergrond

De wereld in 40 operahuizen: Lissabon

Wat rond 1600 in Italië begon, is inmiddels een mondiaal fenomeen. Opera, je vindt het bijna overal. In een tamelijk roekeloze trip over de wereld worden veertig willekeurige operahuizen uitgelicht, met een kiekje en een praatje. In deel 35 het Teatro Nacional de São Carlos in Lissabon.

Vanaf Londen steken we over naar het vaste Europese land, om allereerst het oude operahuis van Lissabon te bewonderen.

Het gebouw
Het Teatro Nacional São Carlos staat in het historische centrum van Lissabon en is ruim twee eeuwen oud. Het werd gebouwd op initiatief van een groep Portugese zakenmannen, nadat in 1755 het Tejo Opera House was verwoest door een aardbeving.

Het operahuis werd in zes maanden gebouwd naar een ontwerp van José da Costa e Silva. Hij liet zich zichtbaar inspireren door grote Italiaanse theaters als de San Carlo in Napels en de Scala in Milaan. Het gebouw opende in 1793 haar deuren.

De eerste opera die in het theater opgevoerd werd, was La Ballerina Amante van Domenico Cimarosa. Een bekende Portugese componist in die tijd, Marcos Portugal, werd de eerste muzikaal directeur van het operahuis en liet veel van zijn werken in het theater in wereldpremière gaan.

Het gezelschap
In 1974 werd er een officieel operagezelschap opgericht dat voor de operaprogrammering van het Teatro Nacional São Carlos ging zorgen. In 1993 volgde de oprichting van een ‘huisorkest’, het Orquestra Sinfónica Portuguesa.

Christoph Dammann werd in 2007 de artistiek directeur van het operahuis/operagezelschap. Een jaar later werd Julia Jones aangesteld als chef-dirigent van het huisorkest.

Seizoen 2010/2011
Dit seizoen bracht/brengt het Teatro Nacional acht producties op de planken. Het operahuis programeerde een paar relatief onbekende werken als Banksters van Nuno Côrte-Real (een hedendaagse componist), een double bill van Il Capello di Paglia di Firenze en O Chapéu de Palha de Itália van Nino Rota (een 20e eeuwse componist) en Dona Branca van Alfredo Keil. Verder zijn er affiches van Carmen, Cavalleria Rusticana, Hänsel und Gretel, Katja Kabanova en een double bill van Gianni Schicchi en Blue Monday.

Artiesten van naam die de revue passeren, zijn onder andere Rinat Shaham als Carmen, David Alden als regisseur van Katja Kabanova en de Nederlandse tenor Arnold Bezuyen als Boris Grigorjevic in diezelfde opera.

Zie voor meer informatie: www.saocarlos.pt.

De reis tot nu toe
Amsterdam
Hamburg
Kopenhagen
Oslo
Stockholm
Helsinki
Tallinn
Riga
Vilnius
Warschau
Minsk
Moskou
Peking
Tokio
Hongkong
Wellington
Sydney
Kuala Lumpur
Hanoi
Mumbai
Ankara
Tel Aviv
Cairo
Kaapstad
Buenos Aires
São Paulo
Caracas
San José
Mexico City
New York
Toronto
Reykjavik
Glasgow
Londen

Vorig artikel

De harde wereld achter de coulissen (2)

Volgend artikel

Westbroek schittert in vlakke Anna Nicole

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.